1 Notulen en zittingsverslag van de zitting van de gemeenteraad van 12 en 25 maart 2019. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid N. de Kort verwijst naar het voorstel van raadslid Konings om een toelage te voorzien voor het gebruik van niet-gemeentelijke infrastructuur door seniorenverenigingen. Het college gaf aan dat het een reglement zal voorstellen. Hij vraagt om een stand van zaken.
Schepen Pantens antwoordt dat er een voorstel in opmaak is. Ze verwacht dat de gemeenteraad dit op de volgende zitting zal kunnen goedkeuren.
Raadslid Broos verwijst naar de zitting van 12 maart 2019. De vertegenwoordigers van Brasschaat in het beheerscomité van de interlokale vereniging Brasschaat-Schoten werden toen aangeduid. Hij merkt op dat er toen hierbij een foute samenstelling is goedgekeurd, met name de beoogde voorzitter was niet voorgedragen als lid, hetgeen niet kan. Er werd toen éénmalig een uitzondering toegestaan. Hij verwachtte dat dit in deze raad zou worden rechtgezet. Hij vindt het vreemd om dit nu zo goed te keuren. Verder merkt hij op dat de beheersorganen van overheidsinstellingen een genderquotum kennen. Hij vroeg om te onderzoeken of zich hier een probleem stelt, want de kandidaten van Schoten betroffen uitsluitend mannen. Op die manier wordt voor het beheerscomité de doelstelling niet bereikt.
Er wordt geantwoord dat er een juridisch probleem is met de samenstelling van het beheerscomité, in die zin dat het decreet lokaal bestuur de regels voor de interlokale verenigingen heeft gewijzigd. Hierdoor moet de samenwerkingsovereenkomst eerst worden herzien, met name voor de samenstelling van het beheerscomité. Die beide aanpassingen kunnen op een volgende gemeenteraad gelijktijdig gebeuren. Inzake de genderdiversiteit is het zo dat deze inderdaad geldt binnen veel van de voorgestelde beheersorganen. Voor het beheerscomité van de interlokale verenigingen is dat evenwel niet het geval. Het agentschap binnenlands bestuur merkt niettemin op dat het evenwel steeds wenselijk is deze minimumverhouding steeds na te leven bij openbare instellingen.
Raadslid Broos merkt op dat hij kennis neemt van het antwoord inzake de genderverhouding. Hij vindt het belangrijk dat men voor alle openbare beheersorganen toch die genderverhouding respecteert, men moet vermijden dat men orgaan per orgaan andere regels hanteert.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 12 en 25 maart 2019 was er een van de gemeenteraad. De gemeenteraad dient de notulen en het zittingsverslag van die zittingen goed te keuren.
Juridisch kader
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De notulen en het zittingsverslag van de zittingen van de gemeenteraad van 12 en 25 maart 2019 worden goedgekeurd.
2 Kwartaalrapportering 1ste kwartaal 2019. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
De korpschef wijst vooreerst op de cijfers inzake de diefstallen in woningen. Die blijven dalen. Verder merkt hij op dat in de rapportering van de interventiegestuurde politie een nieuwe rubriek is voorzien, het betreft de “volledige controle voertuig” of VCV.
Raadslid N. de Kort verwijst naar de cijfers bij de acties over alcohol en drugs. Hij merkt op dat de algemene drugsproblematiek toeneemt. Hij vraagt of en hoe de politie dat opvangt. Hij merkt op dat het stroomplan van Stad Antwerpen een verschuiving van de problematiek met zich meebrengt. Het aanbod van drugs in Brasschaat wordt groter, waardoor de drempel tot drugs wordt verlaagd. Hij heeft al plekken aangewezen waar drugs wordt verhandeld. Vaak gaat het over kleine dealers die gedurende een korte periode drugs aanbieden. Hij merkt op dat hij het zelfs al zag op de parking achter het gemeentehuis.
Hij vraagt welke acties politie Brasschaat voorziet om het druggebruik en de handel te beperken. Hij vraagt of er in horeca-zaken wordt gecontroleerd en hoeveel personen in de publieke ruimte werden gecontroleerd. Verder vraagt hij in welke mate recherche wordt belast met en door de acties tegen drugs.
De korpschef antwoordt dat er twee soorten acties zijn: er zijn de periodieke, geplande acties, bijvoorbeeld de WODCA-controles, waarbij zowel op alcohol als op drugs wordt gecontroleerd. Hij verwijst ook naar de volledige controle van voertuigen. Per shift gebeuren er twee tot drie controles. Die leveren vooral ’s nachts resultaten op. Hij merkt op dat er in februari via een controle een deal werd verhinderd. De daders werden opgepakt.
Verder doet het korps mee aan grotere of nationale acties. Die acties zijn vaak in samenwerking met de spoorwegpolitie en de recherche. Hij merkt op dat er vorig jaar 162 processen-verbaal werden opgesteld. Er zijn 20 dossiers lopend. Er werden ook een vijftal cannabisplantages ontdekt. Er lopen een tiental onderzoeken. Meestal gaat het niet om inwoners van Brasschaat, zo’n 60 tot 70% betreft immers externen.
Inzake de horeca wordt er opgetreden in het kader van overlast-controleacties. Zo werd er dit weekend een proces-verbaal opgesteld. De persoon die de actie leidde geeft aan dat daarbij geen druggerelateerde zaken werden vastgesteld.
In het zonaal veiligheidsplan zijn alcohol en drugs opgenomen. Het nieuwe plan is momenteel in opmaak. Het zal in september worden voorgelegd aan de zonale veiligheidsraad. Het is duidelijk dat de drugproblematiek zal worden opgenomen. Een bevraging bij sleutelfiguren en de cijfers steunen die noodzaak. Ook de burgemeester heeft hem al gevraagd zich te verdiepen in de materie. Er zullen een aantal voorstellen worden opgesteld om gericht te kunnen werken aan de problematiek.
Het korps brengt een aantal zaken in kaart. Het heeft weet van een aantal plaatsen en adressen waar er problemen zijn. Ook de problematiek bij jongeren kent aandacht. Men moet de inspanning niet beperken tot de jongeren, maar hij wijst er wel op dat het hier een kwetsbare groep betreft. Men zal met de schooldirecties rond de tafel zitten.
Burgemeester Jambon merkt op dat hij inderdaad al enkele weken om extra aandacht voor de drugproblematiek heeft gevraagd. Hij vroeg politie om een situatieschets en hoe zij de problematiek ervaren. Daar volgde de opdracht om een eerste benadering van actieplan op te maken.
Het stroomplan van Stad Antwerpen kan inderdaad bijdragen tot het probleem. Het ontwerp van actieplan werd vandaag voorgesteld. Daarin wordt niet enkel gefocust op repressie, er is ook aandacht voor preventie. Het is een goed startpunt. Hij merkt op dat de schooldirecties voorheen niet aangaven dat er een probleem was. Nu krijgt men andere signalen. Er komt een repressief beleid ten aanzien van dealers en de achterliggende netwerken. Inzake de preventie, gaat men op scholenoverleg de problematiek bespreken. De vraag wordt aan de drie onderwijsnetten gesteld om een vertegenwoordiger aan te duiden. Het is de bedoeling om de problematiek dagelijks op te volgen.
Raadslid N. de Kort hoopt dat het nieuw zonaal veiligheidsplan op een commissie en een gemeenteraad zal besproken worden zodat de gemeenteraad haar input kan geven.
Burgemeester Jambon antwoordt dat men dat zal doen. De algemene krachtlijnen van het actieplan zullen ook kenbaar worden gemaakt.
Raadslid Broos merkt op dat men heeft beslist om niet langer te rapporteren over de opdrachten per fiets. Het is een kroniek van een aangekondigde dood. Hij merkt op dat de burgemeester in het kader van de drugsproblematiek spreekt over preventief politieoptreden. Laat nu net de opdrachten per fiets een van de kernpunten van preventief politieoptreden zijn. Daarover levert men dus geen cijfers meer aan. Hij vindt dit een spijtige zaak, het is een voortzetting van de stiefmoederlijke behandeling van het fietsteam. In die zin is het niet verrassend.
Inzake de verkeersveiligheidsprojecten zou men zeer enthousiast kunnen zijn over het bereik van de initiatieven. Hij merkt op dat als men de details van de acties bekijkt, men daar toch wat vragen bij kan stellen. Zo stelt hij vast dat onder de verkeersveiligheidsprojecten ook de begeleiding van de carnavalsstoet is opgenomen. Men bereikte hiermee zo’n 1240 leerlingen. Hij vindt niet dat dit een actie is in het kader van het project verkeersveiligheid is. Die projecten leggen een focus op verkeersveiligheid. In deze gaat het volgens hem over een begeleidingsopdracht, en dus niet over een verkeersveiligheidsproject. Hij leest ook dat er een wandeling werd voorzien. Het is volgens hem een erg ruime interpretatie van de opdracht. Hij merkt verder op dat de totalen van het bereikte aantal scholen niet overeenkomen. Het verslag moet daar worden aangepast.
Verder leest hij op bladzijde 15 dat de norm van 60 uur niet werd behaald. Nochtans vermeldt de tabel 81u. Ook daar moet het verslag worden aangepast.
De korpschef antwoordt dat de norm inderdaad werd behaald. Inzake de opmerking over de carnavalstoet kan hij de redenering van raadslid Broos volgen. De groepswandeling gebeurde met peuters, daar is wel een educatief traject aan verbonden. De andere projecten betroffen onder meer het fietsexamen en het voetgangersexamen.
Hij merkt op dat men in het verleden heeft vastgesteld dat de norm te laag werd gelegd. In het actieplan zal men die norm niet meer opnemen. Dat komt omdat politie hier afhankelijk is van de inschrijvingen door de scholen. In die zin heeft het weinig waarde om verwachte aantallen te vermelden.
Inzake de opdrachten per fiets wordt de argumentatie vermeld. Hij verwijst in deze naar de cijfers over de inzet van het motorteam. Die worden sinds 2017 ook niet meer vermeld. Hetzelfde met de ingezette kilometers van de wijkinspecteurs. De opdrachten per fiets zijn een middel van de politiewerking maar geen doel op zich. Er zijn vandaag drie medewerkers. Het spreekt voor zich dat die niet hetzelfde aantal opdrachten kunnen vervullen als een team met tien leden, zoals in het verleden. Hij verwijst wel naar het belang van de fiets in de politiewerking, bijvoorbeeld bij manifestaties en evenementen in het park.
Raadslid Konings verwijst naar de rapportering over het intrafamiliaal geweld, met name op bladzijde 16. Daar wordt melding gemaakt van kantschriften. Hij vraagt wat hiermee wordt bedoeld.
De korpschef antwoordt dat kantschriften opdrachten zijn van het parket. Zo kan de jeugdrechter aan de politie bijkomende opdrachten geven, bijvoorbeeld als men weet heeft van problemen in het gezin. Die opdrachten kunnen onder meer een bijkomend verhoor zijn, of informeren bij de grootouders. Het zijn opdrachten die kunnen bijdragen in het onderzoek. Dit is sterk dossier-afhankelijk. In sommige gevallen kunnen ze leiden tot bijkomende processen-verbaal.
Raadslid Pauwels verwijst naar zijn eerdere vraag over lawaaihinder door motorvoertuigen en zogezegd sportief rijgedrag. Hij merkt op dat er 110 meldingen waren, waarvan 4 meldingen van lawaaihinder op de openbare weg. De tendens is met andere woorden nog niet gestopt. Hij vraagt of men nog acties heeft ondernomen.
De korpschef antwoordt dat hij de cijfers niet zo voor handen heeft. Er gebeurde wel actie op, onder meer voor lawaaihinder door bromfietsen.
Raadslid Pauwels merkt op dat men tegenwoordig software kan voorzien om extra lawaai te maken. Hij vindt dit asociaal gedrag.
De korpschef antwoordt dat bij de actie die maandelijks worden gevoerd de geluidsproblematiek inbegrepen. Zo worden niet-reglementaire uitlaten ook vervat. Hij merkt in die zin op dat het niet evident is om tijdens patrouilles vaststellingen te doen. Hij zal de cijfers over de acties bezorgen.
Beslissing
De politiezone Brasschaat maakte het kwartaalverslag op over de werking PZ Brasschaat.
De gemeenteraad neemt kennis van kwartaalverslag 1 van 2019 van PZ Brasschaat
3 Punt toegevoegd op vraag van raadslid Van der Schoepen, namens Vlaams Belang, over het agressiegeval van 9 april 2019. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Van der Schoepen merkt op dat Brasschaat op dinsdag 9 april 2019 werd opgeschrikt door een bijzondere vorm van geweldpleging. Het ging hierbij, misschien gelukkig, niet om direct fysiek geweld. Het ging evenwel om geweld dat zeker niet minder ernstig is, een mensonterende vorm van psychische geweldpleging. Het slachtoffer diende zich onder dwang te ontkleden en portefeuille en gsm af te geven. Men spreekt over dwang door tientallen jongeren en over verboden wapendracht.
Op 12 april 2019 vond er een politie-actie plaats op de Bredabaan ter hoogte van het
nummer 434. Opnieuw werden een tiental jongeren door de politie gecontroleerd
en mogelijk verbaliseerd.
Brasschaat ondergaat blijkbaar het zelfde lot als heel wat andere gemeenten in de regio. Verschillende politiezones binden de strijd aan tegen de jongerencriminaliteit die al maanden de regio teistert. De burgemeester van Wuustwezel bijvoorbeeld tilt zeer zwaar aan de geweldplegingen, drugsdelicten, afpersing, verboden wapendracht en dergelijke meer. De leeftijd van de leden van deze jongerenbendes varieert van 12 tot 17 jaar. Ook de burgemeesters van Hoogstraten en Brecht getuigen van deze problematiek. Opvallend is de aanwezigheid van jongeren uit Borgerhout en Merksem tussen jongeren van Kapellen, Beerse, Hoogstraten en Rijkevorsel.
De Vlaams Belang-fractie vraagt daarom of het politiekorps van Brasschaat samen met de andere korpsen in de regio deelneemt aan de strijd tegen de jeugdcriminaliteit. Verder vraagt hij of de interventie van 12 april 2019 gerelateerd is aan de brutale feiten die plaatsvonden op 9 april. Hij vraagt of de jongeren die in Brasschaat op 12 april werden geïdentificeerd ook gelinkt zijn aan soortgelijke feiten in de regio. Ten slotte vraagt hij of het gemeentebestuur het nodig acht om over dit verontrustende fenomeen extra te communiceren met de burgers via een extra BIN bericht of een soortgelijk kanaal.
De korpschef antwoordt dat gewelddelicten op openbare weg, gelukkig eerder uitzonderlijk zijn in Brasschaat. Dit komt niet wekelijks, ook niet maandelijks voor. Indien het zich voordoet slaagt het korps er bovendien vaak in om de daders te pakken. Hier werden maatregelen, zoals een plaatsing in een jeugdinstelling of een plaatsing onder huisarrest opgelegd. Dat wordt nauwgezet opgevolgd door de jeugdrecherche, die onder meer nagaat dat de opgelegde voorwaarden niet worden geschonden. Hij merkt op dat die dienst overigens is versterkt met een maatschappelijke assistente die de werking kan ondersteunen. De problematiek wordt inderdaad voldoende ernstig genomen.
De interventie op 12 april 2019 staat los van de feiten op 9 april 2019. Het betreft andere personen en andere feiten. Er was een doorverwijzing naar het jeugdparket, er waren ook enkele meerderjarigen betrokken, zij werden doorverwezen naar het parket.
Over de daders in het dossier kan hij in deze zitting niets zeggen. Het dossier is overigens nog niet afgesloten.
Inzake de communicatie merkt hij op dat het bericht van de geweldpleging bijzonder snel is rond gegaan op sociale media. Daarop werd beslist om een persbericht op te maken, samen met het parket om de inwoners correct te informeren. Hij ziet nu geen meerwaarde aan een bijkomende communicatie via een BIN-bericht. Hij merkt op dat de BIN-berichten overigens vaak jongeren moeilijker bereiken. Ten slotte is BIN vooral een communicatiekanaal dat wordt gebruikt voor preventie, en niet als een informatiekanaal.
Burgemeester Jambon antwoordt dat het korps hier goed en adequaat heeft opgetreden. Hij hoopt dat het eenmalige feiten betreft en dat het niet gaat om een nieuw fenomeen.
Raadslid Hoegaerts merkt op dat men sneller en gerichter kan communiceren via andere dan de BIN-kanalen. Hij verwijst naar twitter. Dat bereikt misschien meer mensen. Het uitgezonden persbericht had men ook daar kunnen publiceren.
De korpschef antwoordt dat de opmerking terecht is, men kan het gebruik van sociale media nog versterken in de werking.
Beslissing
Neemt kennis van de vraag van raadslid Van der Schoepen over het agressiegeval van 9 april 2019.
Artikel 4 Jef Konings Kasper Vanpoucke Jan Jambon Bruno Heirman Ward Schevernels Rudi Pauwels Luc Van der Schoepen Robrecht Eeman Inez Ven Ingeborg Hermans Steven Broos Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Philip Cools Goele Fonteyn Karin Beyers Dimitri Hoegaerts Dieter Heughebaert Christophe Thomas Adinda Van Gerven Babs De Vocht Tom Thys Niels de Kort Hedwig van Baarle Dirk de Kort Carla Pantens Greet Verbert Myriam Van Honste Walter Vermeulen Tom Versompel Bart Brughmans Erwin Callens André Van Mechelen Jef Konings Kasper Vanpoucke Jan Jambon Bruno Heirman Rudi Pauwels Luc Van der Schoepen Robrecht Eeman Inez Ven Ingeborg Hermans Steven Broos Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Philip Cools Goele Fonteyn Karin Beyers Dimitri Hoegaerts Dieter Heughebaert Christophe Thomas Adinda Van Gerven Babs De Vocht Tom Thys Niels de Kort Hedwig van Baarle Dirk de Kort Carla Pantens Greet Verbert Myriam Van Honste Walter Vermeulen Tom Versompel Bart Brughmans Erwin Callens André Van Mechelen Inez Ven Hedwig van Baarle Dirk de Kort Robrecht Eeman Goele Fonteyn Niels de Kort Dieter Heughebaert Dimitri Hoegaerts Babs De Vocht Tom Versompel Bart Brughmans Bruno Heirman Erwin Callens Karin Beyers Bart Thijs Carla Pantens Christophe Thomas Tom Thys Philip Cools Joris Van Cauwelaert Adinda Van Gerven Luc Van der Schoepen Myriam Van Honste Jef Konings Greet Verbert André Van Mechelen Jan Jambon Walter Vermeulen Ingeborg Hermans Kasper Vanpoucke Rudi Pauwels Steven Broos aantal voorstanders: 28 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
34 Aankoop en plaatsing van dynamische zone borden F4A'30' Programmatie via GPRS. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Broos merkt op dat het initiële artikel 4 is verdwenen. Dat voorzag in een regeling indien het geraamde bedrag zou worden overschreden. Hij vraagt waarom dit niet langer is voorzien en wat de scenario’s zijn bij zo’n overschrijding.
Schepen Fonteyn antwoordt dat het artikel wel moet worden voorzien. Het is de bedoeling om een regeling te voorzien, conform de decretale bepalingen. Ze merkt op dat er inderdaad nog werk zal gemaakt worden van een globale oplossing voor dergelijke overschrijdingen van geraamde bedragen, maar deze is momenteel nog niet klaar.
De algemeen directeur vult aan dat het een en ander te maken heeft met de delegatie of de definitie van dagelijks bestuur. De financiedienst heeft bewust een bijkomend artikel voorzien, om per opdracht een bijkomende delegatie te voorzien bij een overschrijding tot 20%. Voorziet men die niet, dan moet men bij dergelijke overschrijdingen de beslissing terug aan de raad voorleggen.
Raadslid Broos heeft op zich geen probleem met de aankoop van de borden, maar hij vindt een overschrijding tot 20% in dit dossier wel veel. Zijn fractie wenst dan ook voorbehoud te maken. Om die reden zal Brasschaat 2012 zich onthouding bij de stemming op de voorgestelde regeling.
Beslissing
Feiten en motivering
Het gemeentebestuur van Brasschaat zal voor het vervangen van vaste zone borden F4a'30' op drukke gemeentewegen
Overgaan tot de aankoop van 19 dynamische zone borden F4a'30' met programmatie via GPRS en 2 dynamische borden A23 met programmatie via GPRS.
Waar mogelijk zullen deze borden voorzien zijn van een zonnepaneel voor de voeding.
Waar teveel schaduw (van bomen ed.) zullen deze borden gevoed worden vanuit het net van de netbeheerder.
In het kader van de opdracht “Aankoop en plaatsing van dynamische zone borden F4A'30' Programmatie via GPRS” werd een bestek met nummer 2019-027 opgesteld door de dienst financiën.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 57.000,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 68.970,00 euro btw inbegrepen.
De raming btw niet inbegrepen bereikt de limiet van 144.000,00 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave btw niet inbegrepen bereikt de drempel van 144.000,00 euro niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.
Adviezen
Niet van toepassing.
Financiële gevolgen
De uitgave voor deze opdracht is thans voorzien op artikel 330/744-51 van de buitengewone dienst van de politiebegroting 2019.
Om in aanmerking te komen voor de "subsidies veilige schoolomgevingen" dient echter de gemeente zelf als opdrachtgever te fungeren.
Het vereiste krediet in heb gemeentebudget zal voorzien worden in de eerstvolgende budgetwijziging (te compenseren door een vermindering van de investeringstoelage aan de politiezone en te verwachten subsidie veilige schoolomgevingen).
BESLUIT eenparig:
Artikel 1 - Artikel 2 - Artikel 3
2e stemming op naam
Artikel 4
Met 28 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Dirk de Kort, Dimitri Hoegaerts, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Niels de Kort, Luc Van der Schoepen, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Robrecht Eeman, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Babs De Vocht, Greet Verbert, Tom Thys en Tom Versompel), 4 onthoudingen (Steven Broos, Rudi Pauwels, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke).
Art.1.- Het bestek met nummer 2019-027 en de raming voor de opdracht “Aankoop en plaatsing van dynamische zone borden F4A'30' Programmatie via GPRS”, opgesteld door de dienst financiën worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 57.000,00 euro btw niet inbegrepen, hetzij 68.970,00 euro btw inbegrepen.
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.
Art.3.- Aan de financiedienst wordt opdracht gegeven de nodige kredietaanpassingen op te nemen in de eerstvolgende budgetwijzging.
Art.4.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20 % bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
4 Verzoek om spreekrecht over het realiseren van woningen in het speelbos Maria-ter-Heide. Kennisneming. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Mevrouw Haegens krijgt het woord voor haar tussenkomst. Ze is gekomen om de gemeenteraad en het college te vragen om het speelbos in Maria-ter-Heide, achter het Kerkhof, niet te verkopen en dit volledig te behouden als bos. Ze geeft aan dat ze niet alleen is gekomen, maar dat ook de buren en vele mede-eisers zijn meegekomen. Er werd een petitie georganiseerd en daarmee hebben ze 1495 handtekeningen verzameld zonder al te veel inspanningen. Het gaat hier dus niet om een ‘not-in-my-backyard’ situatie. Het speelbos is heel geliefd in Maria-ter-Heide.
Er is zopas een bevraging geweest voor de toekomstige ruimtelijke ordening van Brasschaat. De resultaten hiervan stonden in de Parkbode. Eén van de stellingen is het speelbos op het lijf geschreven: “Brasschaat moet groen blijven, daarom mogen er in woonwijken met veel groen en natuur geen extra woningen bijkomen”. 80% van de Brasschatenaren heeft hierop positief geantwoord. Nogmaals een bewijs dat het niet om een ‘not-in-my-backyard’ situatie gaat.
In 2015 heeft burgemeester Koen Verberck beloofd dat het speelbos niet meer verkocht zou worden. Hij heeft dit ook in de krant herhaald. Ze begrijpt niet waarom er nu ineens in het bestuursakkoord staat dat er woningen gerealiseerd zullen worden in het speelbos. Beloofd is beloofd. Ze vraagt waarom men daar nu op terugkomt. Nu, vijf jaar later, zijn er nog meer redenen om harder te vechten voor het speelbos. De mensen worden alsmaar milieubewuster en vragen extra inspanningen aan de overheid voor het klimaat. De betonstop komt eraan en niemand ontkent het nut en belang van kinderen die buiten spelen in het bos.
Volgens het bestuur zal er 75% van het speelbos behouden blijven na de bouwwerkzaamheden. Het bos is echter maar 1,3 ha groot. Dat is groot genoeg om in aanmerking te komen voor beschermingsmaatregelen onder ‘zonevreemde bossen’. Maar die zijn er spijtig genoeg nog niet. Volgens de Vlaamse overheid bestaat de term ‘zonevreemde bossen’ echter niet. Ook voor bos is er plaats in de harde bestemmingen zoals woonzone, zoals ook het bezwaarschrift vermeldt, dus het speelbos is een ‘bedreigd bos’.
Na de bouwwerken zal er geen bos meer overblijven, wel ruimte die heringericht moet worden. De meest waardevolle, oude, mooie bomen staan ook op het meest toegankelijke stuk van het speelbos, daar waar er beton zal komen. Ze vraagt hoe men die waardevolle bomen gaat behouden. De betonstop spreekt ook niet over 25% beton, die spreekt over 0% beton. 25% beton, 25% van 1,3 ha. Hoeveel woningen wil men op zo een klein stukje zetten. Ze vraagt of het verschillende appartementen zullen worden.
Het bestuur zegt dat de verkoop niet voor direct is, maar ze merkt op dat het wel zwart op wit in het bestuursakkoord 2019-2024 staat. Ze vraagt wat “niet direct” wil zeggen en of dat dan één jaar of twee jaar is, of nog langer. Ze vraagt wanneer de wijkbewoners hun acties terug moeten opstarten en hoe lang ze die nog moeten volhouden. Ze vraagt verder of men gaat wachten met de verkoop tot de betonstop is ingevoerd of tot de regelgeving rond bedreigde bossen eindelijk rond is. Zij wil niet dat het bos bebouwd wordt, niet binnen één jaar maar ook niet binnen vijf jaar. Ze vraagt het bestuur om toe te zeggen dat het speelbos voor 100% behouden kan blijven.
Het college moet zich goed informeren over de nadelen van de verkoop van dit bos. Net zoals de vorige bestuursploeg deed. Ze vraagt of men wel zeker is dat een verkoop beter is. Ze verwijst naar het aangepaste bezwaarschrift.
Ten slotte wil ze benadrukken dat men geen bos mag verkopen waar kinderen echt in spelen. Ze nodigt iedereen uit om naar de foto’s op facebook te kijken, of om zelf op bezoek te komen naar het speelbos. Ze merkt op dat men geen schrik moet hebben, de Hasselbramen zijn er pas in de herfst. Nog liever krijgt ze de bevestiging dat het speelbos volledig behouden blijft.
Burgemeester Jambon bedankt mevrouw Haegens voor haar gebruik van haar spreekrecht. Hij wil eerst een aantal feiten geven: het gaat hier over woonuitbreidingsgebied en de betonstop is voorzien in 2040. Hij merkt op dat het bestuur een studie laat uitvoeren door BUUR. Er werden een aantal provocerende stellingen ingenomen, om het debat los te krijgen. Het is zo dat er inbreiding moet worden gerealiseerd, zowel voor de woon- als de winkelfunctie, en dat ruimte niet nodeloos moet worden aangesneden.
Het college heeft in deze nog niet beslist. Het wacht de resultaten van de studie door BUUR af om een beslissing te nemen. Als uit die studie blijkt dat er woonuitbreiding nodig is, dan zou maximum 25% van de ruimte worden aangesneden. Het gaat hier niet om sociale woningen, noch om appartementen, maar om betaalbare of bescheiden woningen. Daarmee wordt woonmogelijkheid voorzien voor de doelgroep die boven de inkomensgrens van de sociale woningen zit. Het gaat niet over 100 woningen, maar over enkele. Hij herhaalt dat die woningen enkel zouden gerealiseerd worden indien uit de studie zou blijken dat er woonuitbreiding in de komende jaren nodig is.
Hij kan vandaag niet beloven dat er geen woningen zullen gerealiseerd worden. Hij kan wel beloven dat als er woningen worden gerealiseerd, er slechts 25% van de oppervlakte zal worden aangesneden. Men moet het resultaat van de aangekondigde studie afwachten.
Mevrouw Haegens merkt op dat het om een bedreigd bos gaat. Het is niet omdat het op de plannen rood is ingekleurd dat het daarom moet bebouwd worden. De Vlaamse overheid heeft dat ook bevestigd. Bos mag behouden blijven.
Verder werd er in 2014 berekend dat een nieuwe woning daar tot 400.000 euro zou kosten. Dat is niet een bescheiden woning. Na de tussenkomst gaat ze er van uit dat die prijs lager zal zijn. Ze is wel tevreden dat men de studie van BUUR afwacht. Ze vraagt een concretere timing. Ze merkt op dat een spelend kind vandaag nog altijd gemakkelijk wordt weggewuifd als argument. Men ziet dat veel publieke partners beslissen om te verkavelen omdat ze financieel onder druk staan: de gemeente maar evengoed de kerkfabrieken, die vaak centraal in het dorp groene ruimte rond de kerk heeft liggen. Het is tekenend voor het feit dat kinderen geen prioriteit zijn bij de inrichting van een dorps- of stadscentrum. Ze vindt dat jammer, want eenmaal een groene ruimte verdwijnt, is dat ook een verlies voor de toekomstige generaties in een dorp.
Burgemeester Jambon antwoordt dat er wordt verwacht dat de studie zal opgeleverd worden tegen einde 2019.
Mevrouw Haegens vervolgt dat het bos ecologische functie heeft. De natuur geeft veel gratis diensten aan de samenleving: luchtzuivering, water en voedsel. Wat de natuur gratis doet, kan het alleen doen als ze ongeschonden blijft. Bij het verbreken van de ecologische schakels verdwijnt de ecologische waarde.
Ze stelt dat met de wensen van kinderen door sommige politici wordt gelachen. Zij doet dat niet. Ze is trots op het verhaal dat ze brengen. Hier zit de nieuwe generatie. Deze zal nooit vergeten dat men meerdere keren heeft moeten vragen om hun speelbos te behouden. Ze zullen nooit begrip tonen voor een beslissing tot verkoop. Ze hoopt heel hard dat de studie tot een positieve conclusie zal komen.
Raadslid N. de Kort bedankt de initiatiefneemster voor het spreekrecht. Hij is teleurgesteld in het antwoord van het college. De initiatiefneemster deed heel wat inspanning en mobiliseerde de buurt. Ze stelt vier concrete vragen maar krijgt geen antwoord. Hij hoopt dat de studie van BUUR tot een gunstig resultaat zal leiden, maar had vandaag toch liever een concreet antwoord gezien.
Raadslid Broos merkt op dat de situatie duidelijk is. De gronden zijn eigendom van het bestuur en ze doen er mee wat ze willen. Hij merkt op dat men hier rechtsonzekerheid creëert, met name als eerst een eerste burgemeester zegt dat het de gronden niet zal bebouwen en als daarna een volgende burgemeester aankondigt dat men dat wel overweegt. Hij leest dat men het belangrijk vindt om groen te behouden en de groene ruimte te optimaliseren. Nu wordt hem duidelijk wat men met die optimalisatie beoogt: er geld mee verdienen. Voor hem is optimalisatie van groene ruimte het optimaal koppelen van bestaande groene ruimtes zodat migratie tussen de delen mogelijk blijft en om te vermijden dat er enclaves komen waartussen die ecologische migratie niet meer mogelijk is. Hij vindt dat de studie naar de woon- en winkelbehoefte ook dat in kaart zou moeten brengen, met name welke stukken men zeker moet behouden en aan elkaar moet koppelen om de groene ruimte te beschermen en te versterken. Dat is tot nog toe niet ter sprake gekomen. Hij betreurt overigens ook dat de burgemeester opnieuw de discussie niet ten einde brengt maar weer moet verwijzen naar een eventuele beslissing in de toekomst.
Raadslid Eeman ondersteunt de initiatiefnemers. Deze zetten zich in voor het behoud van het bos. Hij vindt het teleurstellend dat de burgemeester terughoudend en te voorzichtig reageert. Zich beroepen op het resultaat van studiebureau BUUR is flauw. In het bestuursakkoord staat immers al het standpunt van het bestuur. Hij verwijst verder naar het initiatief van de gemeente om op de weidelanden in de wijk Kaart bomen te planten, dat doet ze om eerdere ontbossing te compenseren. Hij vraagt of dan niet verstandiger is om het speelbos van Maria-ter-Heide te behouden, dan dient dit bosverlies later alleszins niet te worden gecompenseerd
Raadslid Van der Schoepen vindt dat men moet kiezen voor een betonstop, als men het groene karakter van de gemeente wil beschermen. Zijn fractie ziet veel meer heil in een betere invulling van de leegstaande panden en wooneenheden. Hij merkt op dat er zo’n 500 tot 600 leegstaande eenheden zijn. Het bestuur moet daar een oplossing voor zoeken, en geen bossen gaan kappen.
Beslissing
Overeenkomstig artikels 39 en 40 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad van Brasschaat heeft iedere inwoner het recht verzoekschriften bij de gemeenteraad in te dienen.
Op 25 maart 209 werd een vraag om spreekrecht op de gemeenteraad ingediend, als volgt:
"Het spreekrecht vraag ik aan omdat het gemeentebestuur in het bestuursakkoord 2019-2024 heeft opgenomen dat ze woningen in het speelbos te Maria-ter-Heide wil realiseren (betaalbaar wonen in het groen). Tijdens het spreekrecht wil ik vragen om van deze plannen af te zien en wil ik kort motiveren waarom. Na het spreekrecht zouden wij graag onze petitie afgeven aan de burgemeester".
De voorzitter van de gemeenteraad heeft beslist dat het verzoek om spreekrecht ontvankelijk is.
5 ARRO (Sociale bouw- en kredietmaatschappij Antwerpen). Kandidaatstelling als bestuurder in de raad van bestuur. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente is aangesloten bij de Sociale bouw- en kredietmaatschappij Antwerpen. Op de algemene vergadering van 11 juni 2019 zal de nieuwe raad van bestuur samengesteld worden. Aan de gemeente wordt gevraagd om desgewenst kandidaat bestuurders voor te dragen.
Juridisch kader
Statuten Arro
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeente wenst Philip Cools voor te dragen als kandidaat bestuurder in de raad van bestuur van S.B.K. Arro Antwerpen Cvba.
6 Pidpa. Voordracht lid D-Adviescomité. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
In zitting van 30 september 2013 werd de overeenkomst tussen de gemeente Brasschaat en PIDPA voor de overdracht van de rioleringsinfrastructuur goedgekeurd. Door de toetreding tot Pidpa-HidroGem kan Brasschaat een afgevaardigde voordragen voor het statutair voorziene D-adviescomité.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur
Statuten van Pidpa welke de mogelijkheid voorziet adviescomités voor de compartimenten op te richten.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Walter Vermeulen wordt voorgedragen als vertegenwoordiger in het D-adviescomité.
7 Zefier. Goedkeuring agenda voor de jaarvergadering van 13 juni 2019. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Broos verwijst naar zijn tussenkomst op de commissievergadering. Uit zijn vragen blijkt nu dat er 2,38 miljoen euro verlies blijkt te zijn. Hij vraagt hoe dat zal worden aangezuiverd en of dit een tijdelijk probleem betreft. Hij vermoedt dat dit te maken kan hebben met de zonnetunnel. Hij vraagt de problematiek nader te bekijken en er toelichting bij te geven.
Voorzitter Versompel antwoordt dat de vraag op de algemene vergadering zal worden behandeld.
Raadslid D. de Kort antwoordt dat er destijds een plan of een voorstel was om de zonnetunnel uit te breiden naar de panelen langs de geluidsberm. Hij vraagt of dit project nog wordt uitgewerkt en of er hierover toelichting kan gegeven worden op een algemene commissievergadering.
Beslissing
Feiten en motivering
Op donderdag 13 juni 2019 om 14 uur vindt de algemene vergadering (jaarvergadering) van Zefier plaats.
De agenda werd als volgt vastgesteld:
1) Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2017-2018;
2) Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2017-2018;
3) Goedkeuring van de jaarrekening 2017-2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);
4) Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;
5) Statutaire benoemingen.
De gemeenteraad wordt gevraagd de agenda en de agendapunten goed te keuren en de gemeentelijke vertegenwoordiger voor de algemene vergadering aan te duiden en te mandateren.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur, artikel 41
Statuten van Zefier, artikels 24 en 28
De wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt, na onderzoek van de ter beschikking gestelde documenten, goedkeuring gehecht aan de agenda en alle afzonderlijke punten van de agenda van de gewone algemene vergadering van de cvba Zefier van 13 juni 2019, zijnde:
1) Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2017-2018;
2) Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2017-2018;
3) Goedkeuring van de jaarrekening 2017-2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting);
4) Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor;
5) Statutaire benoemingen.
Art.2.- Bruno Heirman, raadslid, aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Brasschaat om deel te nemen aan de buitengewone, bijzondere en gewone algemene vergaderingen van de cvba Zefier, met als plaatsvervanger Philip Cools, raadslid, wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen van Zefier van 13 juni 2019 te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad worden genomen over de agendapunten van deze vergaderingen en om al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken voor de duur van de legislatuur.
8 De Voorkempen. Aanduiding bestuurder. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Broos merkt op dat dit erg laat werd geagendeerd. Hij vraagt waarom dit niet al in maart aan bod kwam.
Burgemeester Jambon antwoordt dat het nog tijdig wordt behandeld.
Beslissing
Feiten en motivering
Gemeente en OCMW Brasschaat zijn lid van de sociale huisvestingsmaatschappij CVBA De Voorkempen - HE. Gemeente en OCMW zijn vertegenwoordigd in de raad van bestuur van De Voorkempen HE.
Op 2 mei 2019 is er een algemene vergadering van De Voorkempen HE. De agenda ziet eruit als volgt:
1. Verwelkoming en voorwoord
2. Kennisname van het verslag van de leden van de raad van bestuur aan de aandeelhouders over het werkjaar 2018;
• a. Toelichting door directeur
• b. Toelichting door SBB
3. Kennisname van het verslag van de commissaris;
4. Goedkeuring verlenen aan de jaarrekening;
5. Goedkeuring verlenen aan de resultatenverwerking;
6. Kwijting verlenen aan de commissaris;
7. Ontheffing verlenen aan de bestuurders voor hun opdracht gedurende het boekjaar 2018;
8. Herbenoemen van één vervallen mandaat:
• Rudi Van Loon, Particulier
• Ludo De Roover, Particulier
9. Benoemen van nieuwe bestuurders voor:
• Gemeente en OCMW Brasschaat: nog in te vullen
• Gemeente en OCMW Brecht: dhr. Daan de Veuster
• Gemeente en OCMW Schilde: dhr. Hendrik Bellens
• Gemeente en OCMW Wuustwezel: mevr. Mai Van Thillo
• Gemeente en OCMW Zoersel: mevr. Cindy Van Paesschen
• Provincie Antwerpen: dhr. Koen Palinckx
Op 25 februari besliste de raad om nog geen vertegenwoordiger namens het lokaal bestuur Brasschaat voor te stellen.
Het is nodig om een vertegenwoordiger namens gemeente en OCMW Brasschaat voor te stellen voor de algemene vergadering en een kandidaat bestuurder en de agendapunten van de vergadering goed te keuren.
Juridisch kader
Artikel 386 van het Decreet Lokaal Bestuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De agendapunten van de algemene vergadering van De Voorkempen HE van 2 mei 2019 worden, goedgekeurd:
1. Verwelkoming en voorwoord
2. Kennisname van het verslag van de leden van de raad van bestuur aan de aandeelhouders over het werkjaar 2018;
• a. Toelichting door directeur
• b. Toelichting door SBB
3. Kennisname van het verslag van de commissaris;
4. Goedkeuring verlenen aan de jaarrekening;
5. Goedkeuring verlenen aan de resultatenverwerking;
6. Kwijting verlenen aan de commissaris;
7. Ontheffing verlenen aan de bestuurders voor hun opdracht gedurende het boekjaar 2018;
8. Herbenoemen van één vervallen mandaat:
• Rudi Van Loon, Particulier
• Ludo De Roover, Particulier
9. Benoemen van nieuwe bestuurders voor:
• Gemeente en OCMW Brasschaat: nog in te vullen
• Gemeente en OCMW Brecht: dhr. Daan de Veuster
• Gemeente en OCMW Schilde: dhr. Hendrik Bellens
• Gemeente en OCMW Wuustwezel: mevr. Mai Van Thillo
• Gemeente en OCMW Zoersel: mevr. Cindy Van Paesschen
• Provincie Antwerpen: dhr. Koen Palinckx
Het is nodig om een vertegenwoordiger namens gemeente en OCMW Brasschaat voor te stellen voor de algemene vergadering en een kandidaat bestuurder en de agendapunten van de vergadering goed te keuren.
Art.2.- Hedwig van Baarle wordt aangeduid als vertegenwoordiger van Gemeente en OCMW Brasschaat, met als plaatsvervanger Carla Pantens. Deze wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen van De Voorkempen HE te handelen en te beslissen conform dit besluit.
Art.3.- Erwin Callens wordt voorgedragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de cvba De Voorkempen HE, voor de legislatuur 2019-2024.
9 Gemeentelijke adviesraden. Aanduiding vertegenwoordigers per politieke fractie voor het Lokaal Overleg Kinderopvang. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De statuten van het Lokaal overleg Kinderopvang (of LOK) werden door de gemeenteraad goedgekeurd. De statuten voorzien er in dat iedere politieke fractie in de gemeenteraad een niet-stemgerechtigd lid kan aanduiden om de vergadering van het LOK bij te wonen.
Bij vernieuwing van de legislatuur is het noodzakelijk nieuwe vertegenwoordigers aan te stellen.
De eerste vergadering van LOK vindt plaats 6 mei 2019.
Juridisch kader
Het decreet lokaal bestuur.
Statuten van Lokaal overleg Kinderopvang.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Neemt er kennis van dat de nagenoemde vertegenwoordigers van de politieke fracties van de gemeenteraad zijn aangeduid als niet-stemgerechtigde leden in het Lokaal overleg Kinderopvang:
• N-VA: Karin Beyers
• CD&V: Nadia Van Malderen
• Brasschaat 2012: Yolien Schellemans
• Vlaams Belang: Josselyne Hansens
• Open VLD: Sabine Van Oppens
• PVDA: Rina Jespers
10 Gemeentelijke adviesraden. Aanduiding afgevaardigden per politieke fractie voor de gemeentelijke seniorenraad. INTREKKING.NIET GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Schepen Pantens merkt op dat het besluit wordt ingetrokken omdat er geen gemeenteraadsleden vertegenwoordigd zijn in de seniorenraad. Dat werd bij de opmaak van de agenda over het hoofd gezien. Het agendapunt is zonder voorwerp.
Beslissing
Feiten en motivering
Er werd aan de gemeenteraad voorgesteld om vertegenwoordigers van de politieke fracties uit te duiden. Deze mogelijkheid wordt niet voorzien door de statuten. Het voorgestelde besluit is zonder voorwerp en dient te worden ingetrokken.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Het besluit wordt ingetrokken.
11 ICT. Aankoop materialen en diensten voor gemeente, OCMW en politiezone door beroep op aankooopcentrale stad Brugge. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Broos merkt op dat de bijlage niets leesbaar was. Het betreft een formaat dat niet kan geopend worden op de tablets. Dat is hier geen probleem, omdat het bestuur zich niet verbindt, maar vooral de mogelijkheid om toe te treden open houdt.
Burgemeester Jambon antwoordt dat het er hier inderdaad vooral om gaat om de mogelijkheid te behouden.
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente doet sinds 2015 beroep op de opdrachtencentrale van de stad Brugge voor de aankoop van ICT-materialen en de levering van ICT-diensten.
De overeenkomsten van de Stad Brugge liepen ten einde in 2018, zodat een nieuwe mededingingsprocedure met voorafgaande bekendmaking en Europese publicatie werd georganiseerd. Ook deze keer treedt de stad Brugge op als aankoopcentrale (nieuwe wetgeving), waarbij Vlaamse gemeenten, OCMW's en politiezones potentiële afnemers zijn.
Er dienen voor deze opdrachten dan geen eigen aanbestedingsprocedures gevoerd te worden.
Juridisch kader
Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten art 2, 6° (aankoopcentrales)
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 art 41 10°
Gemeenteraadsbesluit van 16 december 2013 inzake bevoegdheidsverdeling gemeenteraad/college, begrip dagelljks bestuur, visum ed.
Art. 234 van de nieuwe gemeentewet, ingevolge art 33 van de wet op de geïntegreerde politie van toepassing op de politiezone
Het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 inzake delegatie bevoegdheden overheidsopdrachten Politiezone Brasschaat van gemeenteraad naar college van burgemeester en schepenen.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn nog niet bekend.
Door de omvang van het raamcontract (ca 400 deelnemende entiteiten) kunnen voordeliger tarieven bekomen worden.
Voor de aankoop van informaticamateriaal en de levering van diensten op dat vlak zijn kredieten voorzien in het exploitatie en investeringsbudget 2019 van gemeente en OCMW, en in de gewone en buitengewone dienst van de politiebegroting 2019.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om beroep te doen op de aankoopcentrale van de stad Brugge voor de aankoop van informaticamateriaal en de levering van diensten op het vlak van informatica, voor gemeente, OCWM en politiezone Brasschaat.
12 Toelage 2019-2024. Sociale voordelen onderwijs. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Thomas merkt op dat er alweer een aantal toelagereglementen zullen goedgekeurd worden. Dat gebeurde ook zo vorige maand. Hij vraagt welke reglementen nog aan bod zullen komen. Hij merkt op dat er voor een aantal toelagen al aanvragen werden ingediend, die nog niet konden uitbetaald worden omdat het reglement nog niet werd goedgekeurd. Hij vraagt om een overzicht en een planning op te maken.
Schepen Cools antwoordt dat er een overzicht is van de vorige legislatuur. De meeste reglementen werden nog goedgekeurd. Hij zal de diensten vragen een overzicht te maken.
Raadslid Broos vraagt aansluitend naar het overzicht van de gemeentelijke afvaardigingen en vertegenwoordigingen. Dat werd al door meerdere fractieleiders gevraagd. Dat overzicht werd nog niet aangeleverd.
Raadslid Thomas merkt op dat men voor de gemeenschapsvormende projecten na de goedkeuring ook nog een jury moet samenstellen vooraleer men daarvoor betoelaging kan toekennen. Een aantal aanvragen werden al midden december ingediend.
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente verstrekt middagtoezicht en avondstudie, met vergoeding voor de toezichters en betaling van remgeld door de ouders, in het gemeentelijk basisonderwijs.
In het kader van de wetgeving van de sociale voordelen moet de gemeente dezelfde voordelen toekennen aan de niet gemeentelijke instellingen voor basisonderwijs op het grondgebied die dezelfde modaliteiten toepassen, door middel van een toelage.
Juridisch kader
Decreet van 30 november 2007 inzake het flankerend onderwijsbeleid.
Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 houdende bepaling van de begrippen gezondheidstoezicht en sociale voordelen.
Gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2013 inzake de toelage 2013-2018 voor middagbewaking en avondstudie.
Gemeenteraadsbesluit van 26 april 2012 houdende vaststelling van de normen en de vergoeding voor de toezichters inzake middagbewaking en avondstudie.
Gemeenteraadsbesluit van 18 november 2013 houdende vaststelling van het remgeld 2014-2019 voor de middagbewaking en avondstudie.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 6.000,00 euro,(jaarlijks) |
Budgetsleutel | 080001/6594000 Sociale voordelen niet-gemeentelijk onderwijs |
Budget/jaar | Exploitatiebudget 2019 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing. |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeente verleent aan de Brasschaatse onderwijsinstellingen een tussenkomst voor de organisatie van middagtoezicht en avondstudie, op voorwaarde dat de betrokken onderwijsinstellingen van hun leerlingen minimaal hetzelfde remgeld vragen voor middagstudie en avondtoezicht, zoals werd vastgesteld voor de gemeentelijke onderwijsinstituten.
Art.2.- De tussenkomst voor het middagtoezicht wordt per onderwijsinrichting vastgesteld als volgt:
Z x 160 dagen x aantal toegekende eenheden
verminderd met TW x Y
verminderd met remgeld x aantal rechthebbende leerlingen x 160 dagen
waarbij:
• Z gelijk is aan de vergoeding vastgesteld voor de leerkrachten inzake middagtoezicht in het gemeentelijk basisonderwijs;
• TW gelijk is aan de geïndexeerde tussenkomst vanuit de werkingsmiddelen
• Y gelijk is aan het aantal leerlingen van de betrokken instelling op 1 februari van het vorig schooljaar;
• het remgeld gelijk is aan het remgeld voor middagtoezicht in het gemeentelijk basisonderwijs; dit remgeld wordt slechts in mindering gebracht van het aantal leerlingen dat zich situeert binnen een volledige schijf van het toegepaste normenstelsel;
• het aantal rechthebbende leerlingen gelijk is aan het aantal leerlingen dat het sociale voordeel geniet; hiervoor wordt het gemiddelde genomen van de maanden september, oktober en november van het schooljaar waarin het voordeel wordt toegekend;
• onder eenheid wordt begrepen het toezicht van een persoon met het toezicht belast gedurende één uur.
Art.3.- De tussenkomst voor het avondtoezicht in het lager onderwijs van de Brasschaatse onderwijsinstellingen wordt als volgt vastgesteld:
Z x 160 dagen x aantal toegekende eenheden
verminderd met: het remgeld x aantal rechthebbende leerlingen x 160 dagen
• waarbij Z gelijk is aan de vergoeding voor de leerkrachten inzake avondstudie in het gemeentelijk basisonderwijs;
• het remgeld gelijk is aan het remgeld in het gemeentelijk lager onderwijs voor de avondstudie; het remgeld wordt slechts in mindering gebracht van het aantal leerlingen dat zich situeert binnen een volledige schijf van het toegepaste normenstelsel;
• het aantal rechthebbende leerlingen gelijk is aan het aantal leerlingen dat gebruik maakt van de avondstudie; hiervoor wordt het gemiddelde genomen van de maand september, oktober en november van het schooljaar waarin het voordeel wordt toegekend;
• onder eenheid wordt begrepen het toezicht van een persoon met toezicht belast gedurende 50 minuten.
Art.4.- Wanneer het middagtoezicht of de avondstudie niet het ganse schooljaar wordt georganiseerd, wordt het aantal dagen waarop de tussenkomst vermeld in de artikels 2 en 3 wordt berekend, verminderd met het aantal schooldagen waarop geen middagtoezicht of avondstudie werd georganiseerd, met dien verstande dat voornoemd toezicht en studie gedurende een periode van minstens drie opeenvolgende maanden tijdens het schooljaar moet hebben plaatsgevonden.
Voor de vaststelling van het aantal rechthebbende leerlingen zal dan het gemiddelde van de laatste drie maanden in aanmerking worden genomen.
Art.5.- Voor de vaststelling van het aantal toegekende eenheden worden de normen gebruikt zoals vastgesteld voor de middagbewaking en de avondstudie in het gemeentelijk basisonderwijs.
Art.6.- De betaling van deze tussenkomst aan de rechthebbende onderwijsinstellingen geschiedt na voorlegging door de begunstigde inrichtende macht van door de toezichters tegengetekende prestatiestaten.
13 Bijdrage Verbroedering Brasschaats Gemeentepersoneel 2019. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente ondersteunt de werking van de Verbroedering Brasschaats Gemeentepersoneel met een jaarlijkse toelage.
Het is aangewezen deze toelage te verlengen in de nieuwe legislatuur.
Hoewel de Verbroedering sinds 1 januari 2019 fuseerde met CoBra, de vereniging van het Brasschaats OCMW-personeel in de nieuwe vereniging CoVer, is afgesproken om de 2 kassa's voorlopig nog apart te beheren en later dit jaar samen te voegen.
De verbroedering vraagt tevens om de gemeentelijke tussenkomst niet meer te beperken tot het krediet voorzien in het budget.
Juridisch kader
Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen
Gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2013 inzake de bijdrage aan de Verbroedering Brasschaats Gemeentepersoneel 2013-2018.
Financiële gevolgen
Kost | 5.096,00 euro |
Budgetsleutel | 011201/64930000 Bijdrage verbroedering Brasschaats gemeentepersoneel |
Budget/jaar | Exploitatie 2019 |
Krediet beschikbaar | Ontoereikend. Het tekort bedraagt 96,00 euro |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeente verleent in 2019 een toelage aan de Verbroedering van het Brasschaats Gemeentepersoneel ter ondersteuning van de werking.
Art.2.- De toelage 2019 bedraagt 5.096,00 euro, en is gelijk aan de som van de bijdragen gestort door de personeelsleden in 2018.
Art.3.- De gemeente betaalt de bijdrage na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen van de rekening 2018.
Art.4.- De verhoging van het toelagekrediet 2019 zal opgenomen worden in de eerstvolgende budgetwijziging.
14 Gemeentelijke premie 2019-2024 voor het aanpassen van woningen voor bejaarden of gehandicapten. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid N. de Kort merkt op dat CD&V het punt zal goedkeuren. De voorgestelde budgetverlaging is gerechtvaardigd. Hij merkt op dat er in de vorige legislatuur echt is ingezet om de doelgroep goed te informeren. Er werd gecommuniceerd over de diverse premies, ook op het intern woonoverleg werd dit besproken. Hij merkt op dat de communicatie goed is. Hij hoopt dat dit zal worden voortgezet.
Schepen Van Honste merkt op dat dit zal gebeuren.
Burgemeester Jambon merkt op dat, zoals ook elders, er hier een budgetverlaging is voorzien. Mocht blijken dat er onvoldoende krediet beschikbaar is, dan kan dat via een aanpassing van het meerjarenplan worden aangevuld.
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente verleent premies voor de aanpassing van woningen voor bejaarden of gehandicapten.
Het is aangewezen deze vorm van ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur.
Voorgesteld wordt om, zoals voorheen, de toekenning te baseren op bestaande subsidieregelingen van andere overheden en instanties, om dubbele aanvraag en administratie zoveel mogelijk te beperken:
Vlaamse overheid (65 plussers)
Aanpassingspremie : 50 % van de kostprijs met een maximumpremie van 1.250,00 euro, afhankelijk van inkomen en kadastraal inkomen woning
Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH)
diverse tegemoetkomingen voor het ombouwen van de woning of aanvullende uitrusting van een woning (aanpassingen opgenomen in zogenaamde refertelijst, opgesplitst volgens de mate van functiebeperking en interventieniveau)
Juridisch kader
Besluit van de Vlaamse Regering van 18 december 1992 houdende instelling van een aanpassingspremie en een verbeteringspremie voor woningen (tot 31 mei 2019)
Besluit van de Vlaamse Regering van 21 december 2018 tot instelling van een aanpassingspremie voor woningen (vanaf 1 juni 2019)
Subsidieregeling van het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap.
Gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2013 voor het aanpassen van woningen voor bejaarden of gehandicapten.
Advies
Voorgesteld wordt om , gelet op de cijfers van de voorgaande jaren, het exploitatiebudget van 7.500,00 euro te verlagen naar 3.000,00 euro om overbodige verzwaring van het budget te vermijden en dit onder de voorwaarde dat bij overschrijding er bijkomende kredieten kunnen voorzien worden.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 3.000,00 euro, (jaarlijks) |
Budgetsleutel | 0950/64910000 Premie aanpassing woning bejaarden en gehandicapten |
Budget/jaar | Exploitatiebudget 2019 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeente verleent voor de dienstjaren 2019 tot en met 2024 een premie voor de aanpassing van woningen voor bejaarden of gehandicapten in Brasschaat.
Art.2.- De premie bedraagt 25% van de toegekende en uitgekeerde premies in toepassing van één of meerdere van volgende subsidiereglementen:
• aanpassingspremie van de Vlaamse Gemeenschap voor woningen voor bejaarden;
• tegemoetkomingen van het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap voor het ombouwen van een woning of aanvullende uitrusting voor een woning.
Art.3.- De totale gemeentelijke premie kan maximaal 625,00 euro per woning bedragen.
15 Gemeentelijke toelagen 2019-2024 op naam en bij bijzondere gelegenheden. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Broos merkt op dat dit ook een toelage is die al zes of twaalf jaar ongewijzigd is. Hij vindt het tijd om de voorziene bedragen te indexeren. Hij verwijst hierbij ook naar zijn eerdere tussenkomsten over de toelagereglementen.
Schepen Pantens merkt op dat hier de toelage voor onder meer de jubilea en andere geschenken worden voorzien. Het is inderdaad de bedoeling dit te evalueren voor de komende jaren.
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeenteraad dient te beslissen over de uitkering van gemeentelijke toelagen, subsidies en dergelijke waarvoor geen afzonderlijke toelagereglementen worden opgesteld of nominatieve toelagen waaraan bijkomende voorwaarden verbonden zijn.
Voorgesteld wordt de voorwaarden ongewijzigd te verlengen, met uitzondering van de toelage voor vervoer gehandicapten. (0,025 euro per kilometer gereden voor een inwoner van Brasschaat, budget 125,00 euro per jaar, laatst aangevraagd in 2015 - 76,65 euro)
Juridisch kader
Gemeenteraadsbesluit van 27 januari 2014 inzake de toelagen op naam en bij bijzondere gelegenheden.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn nog niet gekend.
Budgetsleutel | diverse budgetsleutels |
Budget/jaar | Exploitatiebudget 2019 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Met behoud van de toelagen die reeds uitdrukkelijk en op naam ingeschreven zijn in het budget of de jaarlijks aangepaste meerjarenplanning en met behoud van de toelagen te verlenen door subsidiereglementen, worden gemeentelijke toelagen toegekend als volgt:
Uitzonderlijke toelagen aan personen bij jubilea (deel van budgetsleutel 071002/61430030 bloemen, geschenken, medailles, bekers ed.)
Brasschaatse echtparen bij:
• 50-jarig huwelijksjubileum: bloemstuk ter waarde van 31,00 EUR
• 60-jarig huwelijksjubileum: geschenk ter waarde van 50,00 EUR
• 65-jarig huwelijksjubileum: geschenk ter waarde van100,00 EUR
• 70-jarig huwelijksjubileum: geschenk ter waarde van100,00 EUR
• 100-jarigen: geschenk ter waarde van 75,00 EUR.
Toelage opvang zwerfkatten (budgetsleutel 0470/64910000): 475,00 euro.
Voor het vangen, vervoeren en opvangen van zwerfkatten vóór en na sterilisatie.
Toelage triatlon (budgetsleutel 0740/64930410): 2.500,00 euro.
Na voorlegging van en maximaal ten belope van betalingsbewijzen voor organisatiekosten
Toelage organisatie wielerwedstrijden Maria-ter-Heide (budgetsleutel 0740/64930460): 2.500,00 euro.
Na voorlegging van en maximaal ten belope van betalingsbewijzen voor organisatiekosten
Toelage organisatie wielerwedstrijden Bethanie (budgetsleutel (0740/64930500) : 2.500,00 euro
Na voorlegging van en maximaal ten belope van betalingsbewijzen voor organisatiekosten
16 Gemeentelijke toelage 2019-2024 aan de stad Tarija. Vaststelling voorwaarden voor aanwending en controle. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Broos is blij dat deze toelage wordt voortgezet. Hij merkt op dat het advies van de GROS ontbreekt. Hij vraagt om, mocht het advies niet positief of afwijkend zijn, het agendapunt terug naar de gemeenteraad te brengen en het advies daarbij te bespreken.
Schepen Pantens merkt op dat het agendapunt nu is geagendeerd om de subsidies te kunnen realiseren. Het was een strijd in de tijd.
Raadslid Broos heeft begrip voor de gevolgde procedure.
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente Brasschaat en de stad Tarija in Bolivia hebben sinds 2004 een samenwerkingsakkoord in het kader van gemeentelijke internationale samenwerking. De gemeente Brasschaat wordt in haar samenwerking met zustergemeente Tarija ondersteund door het federaal meerjarenplan gemeentelijke internationale samenwerking 2017-2019 en via het Vlaamse verankeringsproject.
Om de werking vlotter te laten verlopen is het aangewezen de voor Tarija bestemde middelen toe te kennen via een toelagereglement.
Conform het bestuursakkoord wordt de samenwerking met Tarija verder gezet, zelfs bij het eventueel wegvallen van de federale toelage als de federale focus niet meer gericht is op de Zuid-Amerikaanse landen.
Juridisch kader
Gemeenteraadsbesluit van 18 november 2013 inzake de gemeentelijke toelage aan de stad Tarija.
Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen
Adviezen
Het dagelijks bestuur heeft het toelagereglement bekeken en staat positief tegenover de uitbreiding op Vlaams niveau. Een tekstuele aanpassing van het toelagereglement was noodzakelijk aangezien er ook gemeentelijke gelden in zijn opgenomen en het aansluit bij de actuele situatie. Het reglement zal op de volgende AV in mei voorgelegd worden aan de GROS
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost | 56.000,00 euro, |
Budgetsleutel | 0160/66400000 investeringstoelagen stad Tarija |
Budget/jaar | Investerings en exploitatiebudget 2019 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Wat betreft investeringstoelage :te verlenen voor concrete toekenning |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Binnen de perken van het goedgekeurd krediet in het budget of het jaarlijks aangepast meerjarenplan, verleent de gemeente aan de stad Tarija een jaarlijkse toelage.
Deze toelage wordt in gezamenlijk overleg overeengekomen en is het bedrag dat jaarlijks in het budget wordt voorzien op basis van een vooropgestelde planning.
Art.2.-De toelage wordt overgeschreven op de rekening van de stad bij de centrale bank van Bolivia, die het vervolgens op de subrekening van Tarija stort met de specifieke naam “donaties Brasschaat”.
Art.3.- De stad Tarija legt na ontvangst en aanwending van deze toelage een onkostenrekening en een financieel dagboek voor evenals de nodige verantwoordingsstukken waaruit blijkt dat de toelage werd aangewend voor de vooraf gezamenlijk afgesproken en geplande activiteiten in het kader van het Gemeentelijk programma, het Federale programma en het Vlaamse verankeringsproject
De stad Tarija dient ook een dagboek bij te houden van wat in en uit gaat op deze subrekening bij de centrale bank van Bolivia.
Art.4.-De onkostenrekening wordt aan het College van Burgemeester en Schepenen voorgelegd uiterlijk 1 maand na het afsluiten van het dienstjaar waarvoor de toelage werd ontvangen.
Als de toelage werd aangewend voor een ander doel, zal de volledige toelage teruggevorderd worden. Indien de terugvordering niet binnen 2 maanden na vaststelling en communicatie hieromtrent naar Tarija, in orde is, zal het bedrag in mindering worden gebracht van de eerstkomende betaling.
Eventuele saldi dienen niet teruggestort te worden, maar zullen in mindering gebracht worden van de eerstvolgende betaling.
Art.5.-De jaarlijkse toelage wordt in 2 schijven uitbetaald. Niet uitgegeven fondsen moeten verantwoord worden, waarna in gezamenlijk overleg bekeken wordt of ze al dan niet cumuleerbaar zijn. Op het einde van de looptijd van de programma’s, zal op dat ogenblik openstaand saldo worden teruggevorderd.
Art.6.-Beide lokale besturen verbinden zich ertoe om eventuele geschillen over aanwending van de toelage in der minne trachten te regelen. Brasschaat verbindt zich ertoe om ieder geschil met een betekenisvolle invloed op het programma via de VVSG mee te delen aan DG-D en de Vlaamse overheid.
17 Toelage Gunfire tijdelijke tentoonstelling. Vaststelling modaliteiten. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels leest dat men in ruil voor de toelage aangepaste toegangsvoorwaarden bekomt voor de scholieren van de gemeente. Hij vraagt of dit niet kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld via een korting voor alle inwoners.
Verder is zijn fractie geen grote fan van het museum. Dat stelt oud oorlogsmateriaal tentoon, zonder meer. Zijn fractie hecht veel belang aan de pacifistische reflex.
Ten slotte vreest hij dat de tentoonstelling het doel zal voorbijschieten. Hij merkt op dat in Antwerpen ook al activiteiten gepland zijn. Hij vraagt zich af of de tentoonstelling een groot publiek zal aantrekken. Niettemin wenst hij het initiatief veel succes toe.
Er wordt via deze toelage zo’n 6.000 euro van de gemeente voorzien. De burgemeester gaf al aan dat het om bewezen kosten moet gaan. Hij vraagt erover te waken dat men geen onnodige bijkomende ontwikkeling doet. Het museum ligt immers vlakbij natuurgebied.
Schepen Pantens antwoordt dat de toegangsprijs al erg laag is. Ze meent dat toegang tot het Gunfiremuseum slechts 2 euro bedraagt. Er is geen extra tussenkomst nodig. Ze merkt op dat de site een toeristische attractie is en kan worden. Er is het natuurgebied en het omliggende bos, er is het museum. Ze willen samen met de vzw Toerisme de site beter toegankelijk maken. Inzake het Gunfiremuseum behoort de aanwezigheid van de kazerne tot het erfgoed. Volgend jaar is deze er 200 jaar. Inzake het bereik van de tentoonstelling, merkt ze op dat deze zal lopen van september 2019 tot maart 2020. Op die manier is de periode voldoende ruim opdat mensen ervan kunnen genieten, ongeacht initiatieven op andere plaatsen. Ze merkt op dat er ook plannen zijn om “75 jaar bevrijding” te vieren. Daarrond worden een aantal activiteiten voorzien, in samenwerking met toerisme, cultuur en de lokale economie. De tentoonstelling kan hierop een mooie aanvulling vormen.
Raadslid Pauwels vraagt om er toch op toe te zien dat de tentoonstelling eerder focust op de gruwel van de oorlog dan op de gruwelmachines zelf.
Burgemeester Jambon merkt op dat als men de bevrijding viert, het vooral over de bevrijding van de gruwel van de oorlog gaat en niet over het militarisme. Dat gezegd zijnde: si vis pacem para bellum.
Raadslid Van der Schoepen verwijst naar de plannen van voormalig schepen voor militaire zaken Sevenhans. Toen waren er plannen om het Gunfiremuseum uit te bouwen als een nationale, zelfs internationale trekpleister. Hij vraagt wat daarrond de verdere plannen zijn.
Burgemeester Jambon antwoordt dat het niet de bedoeling kan zijn dat het gemeentebestuur het museum zelf gaat uitbaten. Dat zou niet gezond en niet interessant zijn. Het bestuur onderzoekt wel een verdere uitbouw van het partnership met het War Heritage Institute. Dat beheert het museum en staat in voor het valoriseren van het Belgische militaire erfgoed. Het bestuur is ook met Defensie in overleg om de gronden te verwerven. Hij verwacht binnenkort een voorstel. Er zijn wel nog wat hordes te nemen om het museum verder uit te bouwen, maar hij draagt het wel een warm hart toe.
Beslissing
Feiten en motivering
Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het einde van de tweede wereldoorlog organiseert het Gunfiremuseum van augustus 2019 tot maart 2020 een tijdelijke tentoonstelling over de slag rond Antwerpen en de Schelde en de impact op de regio van de V1-bommen en V2-raketten.
De kostprijs wordt geraamd op 12.000,00 euro.
Het War Heritage Institute, waar Gunfire deel van uitmaakt, engageert zich om het project voor 50% te bekostigen en vraagt van de gemeente een toelage van dezelfde ordegrootte (6.000,00 euro).
De modaliteiten moeten worden vastgelegd in een toelagereglement.
Juridisch kader
Gemeenteraadsbesluit van 26 januari 1984 inzake de toepassing van de wet van 14 november inzake de controle op toekenning en aanwending van gemeentelijke toelagen
Financiële gevolgen
Kost | 6.000,00 euro, |
| Hiervoor is thans geen toelagekrediet beschikbaar in het gemeentebduget 2019. |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeente verleent het museum Gunfire een toelage voor de organisatie van een tijdelijke tentoonstelling over de slag om Antwerpen en de Schelde, en de impact van V1 bommen en V2 raketten op de regio.
Art.2.-De toelage wordt verleend op voorwaarde dat leerlingen van Brasschaatse scholen de tentoonstelling gratis kunnen bezoeken.
Art.3.-Museum Gunfire vermeldt duidelijk de samenwerking met en ondersteuning door de gemeente in alle communicatie, en betrekt de gemeente bij de opening van de tentoonstelling.
Art 4. Museum Gunfire overlegt samen met de gemeente wat er na de tentoonstelling gebeurt met de aangekochte stukken en of de gemeente hier (deels) kan over beschikken.
Art.5- De toelage kan maximaal 6.000,00 euro bedragen en bestaat uit de terugbetaling van de helft van de gemaakte onkosten, na de voorlegging van bewijsstukken daarvoor.
Art.6.-Voor deze toelage zal bijkomend krediet voorzien worden in de eerstvolgende budgetwijziging
18 Toelage mantelzorg 2019. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Eeman moedigt het bestuur aan er werk van te maken. Hij moedigt hen hiertoe aan, ook met de goedkeuring van deze toelage. Hij merkt op dat er maar een 40-tal zorgbehoeftigen gebruik hebben gemaakt van deze premie. Men vraagt zich dan ook terecht af wat er is misgelopen. De gewijzigde reglementering om de toelage te verkrijgen heeft zeker niet bijgedragen tot het succes. Hij merkt hierbij op dat een reglementswijziging tijdig gecommuniceerd moet worden, en onder de aandacht moet worden gebracht. Zorgbehoevende zouden niet hoeven te denken dat ze niet meer in aanmerking komen. Wanneer mensen terecht worden gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven, dan moeten zij op zijn minst op de hoogte zijn van alle ondersteunde financiële middelen. Begeleiding tot de aanvraag is essentieel. Een uitbreiding naar gehandicapten kinderen en mantelzorgers vindt hij een goed voorstel, met name wanneer mantelzorgers hierdoor ook beter bereikt worden. Dan kunnen zij ook beter een begeleidende rol spelen om zorgbehoevenden informatie te geven en hen te ondersteunen in de aanvraag voor de toelage.
Raadslid Hermans merkt op dat het in het verleden vooropgestelde bedrag sterk onderbenut is gebleven. Nu wil men het voorziene bedrag verlagen tot 20.000 euro en dat onder de voorwaarde dat bij een overschrijding er bijkomende kredieten kunnen voorzien worden. Ze merkt op dat ze in die zin alleen maar kan uitkijken naar de communicatie die men zal voeren en naar de campagnes die men voorziet om de maatregelen beter kenbaar te maken.
Raadslid De Vocht merkt op dat CD&V dit voorstel zeker wil goedkeuren. De nieuwe reglementering werd al in 2018 toegepast, en dat op voorstel van toenmalig schepen Brughmans. Er was toen sprake dat er zo’n 1162 inwoners in aanmerking zouden komen. Dat cijfer dienden nog engigszins te worden genuanceerd. Er is inderdaad nog werk om de toelage beter kenbaar te maken. De voorzichtige raming van 20.000 euro lijkt ook CD&V een realistische inschatting. Ze is blij dat het beschikbare krediet kan verhoogd worden mocht de maatregel een succes blijken.
Ze merkt op dat deze mantelzorgpremie bijdraagt om mantelzorg te promoten en te stimuleren als een alternatief. Ze wijst op de noden van de individuele mantelzorger, die vaak ongekend blijft en die moet zoeken naar een aanspreekpunt. In 2018 is gebleken dat men elkaar beter moet leren kennen. Er werd een werkgroep opgericht voor de ondersteuning van mantelzorgers. Ze hoopt dat daar gevolg aan wordt gegeven. In die zin wijst ze op het belang van een koepelorganisatie als Samana. Dat zou een bevoorrechte partner moeten zijn. Ze zijn erg actief in de wijken, ze organiseren ziekenbezoeken aan huis, en dergelijke meer. Als bestuur zou men daar mee de schouders onder kunnen zetten. Dergelijke initiatieven moet men ondersteunen. Ze hoopt dat men tegen de volgende dag van de mantelzorger, met name op 23 juli, al de nodige initiatieven heeft genomen, zoals het realiseren van een aanspreekpunt bijvoorbeeld in de dienstencentra.
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente verleent toelagen voor mantelzorg. Het is aangewezen deze ondersteuning verder te zetten in de nieuwe legislatuur. In 2018 werd voor het eerst gewerkt met aangepaste voorwaarden. Het bestuur vermoedt dat er nog inwoners zijn die geen weet hebben van de toelage of denken dat ze er niet voor in aanmerking komen.
Er wordt voorgesteld de toelage 2019 te verlenen onder dezelfde voorwaarden als in 2018, maar hierbij bij krediettekort geen procentuele herverdeling maar een kredietverhoging te voorzien. Er wordt ook voorgesteld meer in te zetten op bekendmaking.
Einde 2019 wordt de toelage geëvalueerd en wordt er een voorstel uitgewerkt voor eventuele uitbreiding met een premie voor gehandicapte kinderen en een mogelijke ondersteuning van de mantelzorgers.
Juridisch kader
Gemeenteraadsbesluit van 26 maart 2018 houdende aanpassing van het gemeentelijk toelagereglement voor mantelzorg voor het jaar 2018.
Advies
Voorgesteld wordt om, gelet op de cijfers van 2018, het krediet op het exploitatiebudget van 55.000,00 euro te verlagen naar 20.000,00 euro om overbodige verzwaring van het budget te vermijden en dit onder de voorwaarde dat bij overschrijding er bijkomende kredieten kunnen voorzien.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op
Kost | 20.000,00 euro |
Budgetsleutel | 0959/64910000 toelage mantelzorg |
Budget/jaar | Exploitatiebudget 2019 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing. |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Voor het dienstjaar 2019 wordt een toelage voor mantelzorg toegekend aan de zorgbehoevenden die op 31 oktober van het aanvraagjaar minstens 21 jaar zijn en die niet verblijven in een instelling.
Art.2.- De behoefte aan zorg wordt vastgesteld door het medisch attest van de FOD sociale zekerheid waaruit een vermindering van de zelfredzaamheid van minstens 9 punten blijkt.
Art.3.- De zorgbehoevende persoon die de toelage aanvraagt, is gehuisvest te Brasschaat (en verblijft er werkelijk) en hij of zij is op 31 oktober van het aanvraagjaar 21 jaar.
Art.4.- De zorgbehoevende heeft de verhoogde tegemoetkoming-voorkeurregeling bij een ziekenfonds. Dit wordt bevestigd door een kleefbriefje of een attest van het ziekenfonds.
Art.5.- De zorgbehoevende geniet niet van het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Dit wordt schriftelijk bevestigd door de zorgkas van betrokkene.
Art.6.- De toelage wordt jaarlijks vanaf 1 mei van het aanvraagjaar aangevraagd bij de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen op het door het gemeentebestuur ter beschikking gestelde formulier. Het college van burgemeester en schepenen heeft de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid. Het aanvraagformulier moet uiterlijk op 31 oktober van het aanvraagjaar worden ingediend bij de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen samen met volgende bewijsstukken:
1) het bewijs van de handicap (attest van de FOD Sociale Zekerheid waaruit een vermindering van de zelfredzaamheid van minstens 9 punten blijkt);
2) een kleefzegel of een attest van de verhoogde tegemoetkoming-voorkeurregeling van het ziekenfonds;
3) een attest van de zorgkas/ziekenfonds van de zorgbehoevende waaruit blijkt dat hij/zij niet in aanmerking komt voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (voorheen Vlaamse zorgverzekering).
Art.7.- De toelage bedraagt 250,00 euro.Indien het totaal van de aanvaarde aanvragen het voorziene krediet overtreft, wordt bijkomend krediet voorzien in de eerstvolgende budgetwijziging, interne kredietaanpassing of wijziging van het meerjarenplan.
Art.8.- De uitbetaling van de toelage gebeurt op het einde van het aanvraagjaar.
Art.9.- De zorgbehoevende aanvrager is verplicht elke wijziging die zich voordoet, met betrekking tot de gestelde voorwaarden voor het bekomen van de toelage, onmiddellijk te melden aan de Dienst Pensioenen en Tegemoetkomingen. Alle ten onrechte betaalde toelagen worden teruggevorderd.
Art.10- De dienst Pensioenen en tegemoetkoming zorgt samen met de communicatiedienst voor bekendmaking bij de Brasschaatse bevolking, en breidt de bekendmaking verder uit naar de ziekenfondsen binnen Brasschaat, thuiszorgdiensten en andere diensten die in aanraking komen met de beoogde doelgroep.
19 Erediensten rekening 2018. Advies. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Vanpoucke merkt op dat er geen rekening werd ingediend door de kerk Mariaburg. Hij vraagt wat daar de reden voor is. Verder vraag hij naar de stand van zaken in het aangekondigde kerkenplan en de samenwerking met het centraal kerkbestuur.
Schepen Cools antwoordt dat de rekening voor Mariaburg nog zal moeten ingediend worden.
Burgemeester Jambon merkt op dat de besprekingen met het centraal kerkbestuur, onder meer over het nieuwe kerkenplan, vanuit de financiëndienst worden gefaciliteerd. De gesprekken worden alleszins terug opgestart.
Raadslid Broos vraagt naar de timing. Hij merkt op dat het de bedoeling is dat het kerkenplan bij het begin van de legislatuur wordt geactualiseerd.
Burgemeester Jambon zegt dat de opdracht intern is gegeven, maar dat men met minstens twee moet zijn om het gesprek te voeren. Hij hoopt dat dit zo snel mogelijk wordt opgestart. Zijn ervaring met ambtenaren is dat die de gegeven opdrachten nauwgezet en stipt uitvoeren.
Beslissing
Feiten en motivering
Op 25 maart 2019 heeft de protestantse kerkgemeente De Olijftak zijn jaarrekening ingediend.
Op 1 april 2019 heeft het centraal kerkbestuur Brasschaat de jaarrekeningen 2018 ingediend voor de Brasschaatse kerkfabrieken.
Juridisch kader
Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende eredienstinstellingen.
Besluit van de Vlaamse regering van 13 oktober 2006 (algemeen reglement op de boekhouding van de erkende erediensten, artikel 39-43)
Financiële gevolgen
Het exploitatieoverschot 2018 van de kerkfabriek van het Heilig Hart (Donk) bedraagt 13.005,24 euro, dus hoger dan geraamd bij het opstellen van het budget 2019 (7.519,72 euro) zodat de voorziene exploitatietoelage (945,14 euro) niet uitbetaald zal worden.
Het exploitatieoverschot 2018 van de kerkfabriek van de Heilige Familie (Kaart) bedraagt 518,51 euro, dus lager dan geraamd bij het opstellen van het budget 2019 (3.262,21 euro) zodat de voorziene exploitatietoelage (12.752,79 euro) uitbetaald werd.
Kost | 12.752,79 euro |
Budgetsleutel | 0790/64900000 exploitatietoelagen eredienstinstellingen |
Budget/jaar | Exploitatiebudget 2019 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De gemeenteraad verleent gunstig advies inzake de rekening 2018 van navermelde eredienstinstellingen als volgt :
Protestantse kerkgemeente de Olijftak
Exploitatieoverschot 262,21 euro
Investeringsoverschot 0,00 euro
Totaal overschot 262,21 euro
Geldbeleggingen nihil
Ontvangen investeringstoelage (schilderwerken)3.020,87 euro
Heilige Familie (Kaart)
Exploitatieoverschot 518,51 euro
Investeringsoverschot8.394,38 euro
Totaal overschot8.912,89 euro
Geldbeleggingen nihil
Heilig Hart (Donk)
Exploitatieoverschot 13.005,24 euro
Investeringsoverschot 148.138,49 euro
Totaal overschot 161.143,73 euro
Geldbeleggingen 132.230,16 eurol
Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Maria-ter-Heide)
Exploitatieoverschot 6.517,16 euro
Investeringsoverschot 0,00 euro
Totaal overschot 6.517,16 euro
Geldbeleggingen 60.144,38 euro
Goddelijk kind Jezus (Bethanie)
Exploitatieoverschot 16.594,66 euro
Investeringsoverschot 709,75 euro
Totaal overschot 17.304,41 euro
Geldbeleggingen nihil
Sint Antonius Abt (Centrum)
Exploitatieoverschot 388.109,39 euro
Investeringsoverschot 0,00 euro
Totaal overschot 388.109,35 euro
Geldbeleggingen 385.521,74 euro
Sint Jozef (Driehoek)
Exploitatieoverschot9.125,68 euro
Investeringsoverschot4.256,13 euro
Totaal overschot 13.381,81 euro
Geldbeleggingen nihil
20 Stand van zaken organisatiebeheersing. Kennisneming. - KENNISGENOMEN
Beslissing
Het Decreet Lokaal bestuur schrijft voor dat vanaf 2019 de algemeen directeur jaarlijks uiterlijk op 30 juni een globale rapportering voorziet over organisatiebeheersing. Dit rapportering is voorzien in art.217 tot en met 220 van het decreet Lokaal bestuur. Een dergelijk rapport bevat ook de stand van zaken betreffende de uitvoering van aanbevelingen die voortkwamen uit diverse doorlichtingen waaronder Audit Vlaanderen en POD Maatschappelijke Integratie.
1. Organisatiebeheersingssysteem
Zoals voorgeschreven door het decreet Lokaal bestuur keurde op 25 februari 2019 zowel de raad voor maatschappelijk welzijn als de gemeenteraad het algemeen kader voor organisatiebeheersing goed.
2. Interne doorlichtingen
A. Zelfevaluatie
In het kader van organisatiebeheersing voerde de dienst organisatieontwikkeling eind 2016 – begin 2017 een zelf-evaluatie uit waarin alle afdelingen betrokken waren.
Het managementteam stelde op basis van de resultaten een actieplan op.
De eerstvolgende zelf-evaluatie vindt plaats in 2021.
B. Afdelingsaudits
Vanaf juni 2019 tm december 2020 voert de afdeling organisatieontwikkeling op alle afdelingen een audit uit naar het beheer van de kernprocessen en de projecten.
3. Externe doorlichtingen
A. Audit Vlaanderen Organisatie-audit
In de periode februari 2018 – april 2018 voerde Audit Vlaanderen een audit uit in gemeente en OCMW
Brasschaat.
Op 28 juni 2018 werd door Audit Vlaanderen een volledig rapport ter beschikking gesteld.
Dit rapport werd conform de geldende regelgeving ondertussen bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad en de voorzitter van de OCMW raad die het rapport op hun beurt verder verspreid hebben aan respectievelijk de gemeenteraad en de OCMW raad.
In dit rapport formuleerde Audit Vlaanderen 4 aanbevelingen. Het Management-team op haar beurt formuleerde een plan van aanpak om hieraan tegemoet te komen.
N.a.v. de brief van Vlaams minister van binnenlands bestuur Homans die het gemeentebestuur en OCMW Brasschaat op 19 juli 2018 ontvingen over dit rapport, nodigde de gouverneur van de provincie Antwerpen op 3 september 2018 hen uit voor een gesprek over het rapport en het plan van aanpak. Een datum voor een vervolggesprek in de loop van april wordt nog ingepland.
B. Inspectie POD Maatschappelijke integratie
Op 6 maart 2019 voerde de inspectiedienst van de POD Maatschappelijke integratie een inspectie uit en maakte hierover een inspectieverslag op met de resultaten en aanbevelingen.
De gemeenteraad neemt kennis van de stand van zaken van het organisatiebeheerssysteem.
Artikel 1 - verdeling van de mandaten Jef Konings Kasper Vanpoucke Jan Jambon Bruno Heirman Ward Schevernels Rudi Pauwels Luc Van der Schoepen Robrecht Eeman Inez Ven Ingeborg Hermans Steven Broos Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Philip Cools Goele Fonteyn Karin Beyers Dimitri Hoegaerts Dieter Heughebaert Christophe Thomas Adinda Van Gerven Babs De Vocht Tom Thys Niels de Kort Hedwig van Baarle Dirk de Kort Carla Pantens Greet Verbert Myriam Van Honste Walter Vermeulen Tom Versompel Bart Brughmans Erwin Callens André Van Mechelen Jef Konings Kasper Vanpoucke Jan Jambon Bruno Heirman Rudi Pauwels Luc Van der Schoepen Robrecht Eeman Inez Ven Ingeborg Hermans Steven Broos Bart Thijs Joris Van Cauwelaert Philip Cools Goele Fonteyn Karin Beyers Dimitri Hoegaerts Dieter Heughebaert Christophe Thomas Adinda Van Gerven Babs De Vocht Tom Thys Niels de Kort Hedwig van Baarle Dirk de Kort Carla Pantens Greet Verbert Myriam Van Honste Walter Vermeulen Tom Versompel Bart Brughmans Erwin Callens André Van Mechelen Hedwig van Baarle Philip Cools Bruno Heirman Walter Vermeulen Christophe Thomas Dieter Heughebaert Jan Jambon Erwin Callens Tom Thys Karin Beyers Joris Van Cauwelaert Inez Ven Carla Pantens Myriam Van Honste Tom Versompel Bart Thijs Adinda Van Gerven Goele Fonteyn Kasper Vanpoucke Bart Brughmans Jef Konings Ingeborg Hermans Babs De Vocht Niels de Kort Dirk de Kort Rudi Pauwels Robrecht Eeman Steven Broos André Van Mechelen Greet Verbert Dimitri Hoegaerts Luc Van der Schoepen aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 3 , aantal tegenstanders: 11 Goedgekeurd
21 Wijziging gecoro-samenstelling. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid Pauwels dat men de samenstelling van de gecoro gaat wijzigen. Men opteert voor een Gecoro met slechts 13 leden, waarbij met 7 deskundigen en 6 deskundigen gaat werken. Zijn fractie heeft daar toch ernstige bedenkingen bij. Hij merkt op dat men bij de inbreng van een aantal deskundigen toch vragen kan stellen. Het verleden heeft aangetoond dat deze inbreng of het engagement niet altijd evenveel bijdraagt tot de goede werking van de gecoro. In die zin betreurt hij het dat bij de maatschappelijke geledingen de werknemers en de natuurverenigingen niet meer vertegenwoordigd zijn. Hij merkt op dat hun inbreng niet zelden significanter en kritischer was. Hij merkt op dat dit misschien de reden is waarom ze er niet meer bij zijn. Hij vraagt om bij de selectie van de kandidaten voor de mandaten van deskundigen om die reden geen projectontwikkelaars of aannemers toe te laten.
Raadslid N. de Kort sluit zich aan bij de tussenkomst van raadslid Pauwels. Hij betreurt het voorstel. Zijn fractie zal dit ook niet goedkeuren. Hij hoopt dat men dit nog zal wijzigen. Het ruimtelijk beleid van het bestuur staat voor grote uitdagingen. Het bestuursakkoord is op dat vlak ambitieus. Net om die reden met men op zoek gaan naar een zo groot mogelijk draagvlak. De decreetgever geeft heel wat ruimte voor gemeentelijke autonomie, ook hier bij de invulling van de Gecoro. Maar daarbij hoort dat men die autonomie op een goede manier moet invullen. Hij doet de suggestie om naar de buurgemeentes te kijken. In Schoten en Kapellen worden deskundigen inzake sociale huisvesting en de welzijnssector opgenomen in de Gecoro. Hij merkt op dat ook in Brasschaat Inclusief wonen zeer belangrijk is. Maar niettemin komen deze groepen niet aan bod bij de maatschappelijke geledingen. Hij stelt voor om die doelgroep toch te voorzien. Hij vraagt in die zelfde zin naar de invulling van defensie. Het is hem niet duidelijk hoe men dat wil invullen. Hij vraagt of het dan een werknemer van defensie zal betreffen. Hij merkt op dat er toch een schepen van militaire zaken is, en dat men de bekommernissen of behoeften van die doelgroep zo kan opvangen.
Raadslid Eeman stelt dat ook PVDA het voorstel niet zal goedkeuren. Hij vindt dat vier deskundigen op dertien leden voldoende is. Een verhouding van zeven op zes deskundigen is niet goed. De mensen van het middenveld vertegenwoordigen zeer vele mensen. Deskundigen hebben vooral een begeleidende en informerende taak. Onderschat de spitsvondigheid en het engagement niet van burgers die het middenveld vertegenwoordigen. Hij is er niet van overtuigd dat het grote aantal deskundigen de werking zal verbeteren. Verder is hij het er niet mee eens dat de werkgevers wel maar de vakorganisaties van werknemers niet vertegenwoordigd zullen zijn.
Schepen Van Honste bedankt de raadsleden voor hun opmerkingen. Ze stelt dat het college keuzes heeft gemaakt en achter die keuzes blijft staan. Ze vindt de opmerking dat de deskundigen in het verleden geen goed werk afleverden niet gegrond. Ze merkt op dat zij altijd heeft ervaren dat men een degelijk werk heeft afgeleverd. Defensie is ook altijd aanwezig geweest. Ze merkt op dat ze ook over veel gronden beschikken.
Inzake het aantal deskundige vertegenwoordigers en hun rol is het zo dat het college de agenda met de voorzitter van de Gecoro bepaalt. Het is niet zo dat de deskundigen de agenda of de adviezen dicteren.
De keuze voor de maatschappelijke geledingen werd gemaakt na een grondige bespreking. Er is een keuze gemaakt en ze blijft achter die keuze staan. De inbreng van natuurverenigingen is wel degelijk van belang. Ze verwijst in die zin naar de milieuraad. Men heeft daar de bedoeling om die uit te breiden tot een duurzaamheidsraad. Ze stelt dat men milieu en duurzaamheid in die zin ruimer moet bekijken. Ze is er overigens van overtuigd dat de deskundigen een relevante bijdragen zullen leveren. Ten slotte merkt ze op dat de gemeenteraad de finale beslissing over de samenstelling van de Gecoro neemt.
Raadslid Pauwels wil zijn tussenkomst enigszins nuanceren. Hij wil niet alle deskundigen over dezelfde kam scheren. Maar niettemin merkt hij op dat de inbreng van de deskundigen in de vorige legislatuur sterk varieerde. Er waren slechts twee deskundigen echt actief. De anderen kwamen toch vooral als ze er brood in zagen.
Raadslid Broos wil aanvullen. De huidige meerderheid maakt een duidelijke keuze. Hij merkt op dat men zonet nog een vraag van een inwoner behandelde via het spreekrecht. Het komt natuurlijk handig uit dat men nu pas over de samenstelling van de Gecoro beslist. Beide punten hebben wel degelijk iets met elkaar gemeen, in die zin dat het college door de Gecoro op een andere manier samen te stellen de adviezen van die Gecoro naar z’n hand probeert te zetten. Die adviezen zijn wel degelijk van belang, gezien het een beslissing van het college bijkomend kan motiveren. Hij verwijst bijvoorbeeld naar een eventuele beslissing om het speelbos aan te snijden. Er zijn ook andere voorbeelden denkbaar. Hij vindt dat men in deze Gecoro het middenveld mist. Zijn fractie vraagt dan ook de hoofdelijke stemming over artikel 1 van het voorliggende besluit.
Beslissing
Feiten en motivering
De Gemeentelijke Ruimtelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Gecoro) heeft onder andere als opdracht de gemeenteraad te adviseren bij het opmaken van ruimtelijke instrumenten en het behandelen van bezwaren tijdens deze procedures. De gecoro wordt samengesteld na de installatie van de nieuwe gemeenteraad. De nieuwe commissie treedt aan nadat de gemeenteraad de nieuwe leden heeft benoemd. De gecoro blijft tot dan in de oude samenstelling functioneren.
De gemeente Brasschaat telt tussen de 30.000 en 50.000 inwoners. De gecoro telt daarom tussen de 13 en 17 leden. Het aantal leden heeft gevolgen voor de verdeling van het aantal mandaten over de deskundigen en de vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen.
• Telt de gecoro minder dan 17 leden, dan moet men minstens 4 deskundigen verkiezen en minstens 5 vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen.
• Telt de gecoro meer dan 17 leden, dan moet men minstens 5 deskundigen verkiezen en minstens 5 vertegenwoordigers van de maatschappelijke geledingen.
Onder de vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen kan bijvoorbeeld worden verstaan de lokale ondernemers, milieu- en natuurverenigingen, land- en tuinbouwers, vakbonden, jeugdwerking, of sociale huisvestingsmaatschappijen.
De gemeenteraad beslist over het aantal leden, de verdeling van de mandaten en de maatschappelijke geledingen die men wil vertegenwoordigd zien. Ze geeft het college de opdracht om de verenigingen en kandidaten aan te schrijven en de beslissingen inzake de samenstelling voor te bereiden. De gemeenteraad zal, na de oproeping, uiteindelijk ook over de samenstelling van de gecoro, waarbij geldt dat minstens 1/3de van de leden moet behoren tot het andere geslacht.
Ten slotte kunnen alle fracties van de gemeenteraad autonoom iemand aanduiden om de vergaderingen van de gecoro bij te wonen. Dat mag een gemeenteraadslid zijn, maar dat is niet verplicht. Deze personen zetelen niet in de gecoro, ze zijn er geen lid van en hebben geen stemrecht. Dit hoeft geen vaste vertegenwoordiger te zijn, maar om praktische reden kan dat wel aangewezen zijn.
Inzake de samenstellingsprocedure wordt volgende timing voorgesteld:
• 29 april 2019: kennisname van de vertegenwoordigers van de politieke fracties
• 29 april 2019: goedkeuring van het aantal leden, de verdeling van de mandaten en de maatschappelijke geledingen die men wil vertegenwoordigd zien
• Mei 2019: voeren van de procedure en het uitschrijven van de vacature
• Mei/juni 2019: Voorbereiden van de lijst met kandidaten door het college
• 24 juni 2019: goedkeuring van de nieuwe samenstelling
De Bestendige Deputatie zal na de beslissing van de gemeenteraad de samenstelling van de Gecoro goedkeuren als die voldoet aan de op dat moment geldende regelgeving.
Juridisch kader
Volgens artikel 1.3.3 en 1.3.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Volgens het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Adviezen
Het college stelt voor om een gecoro met 13 leden als volgt samen te stellen:
• 1 vertegenwoordiger van elk van volgende 7 maatschappelijke geledingen
◦ Defensie
◦ Duurzaamheid
◦ Handelaars
◦ Werkgevers
◦ Cultuur
◦ Sport
◦ Jeugd
• 6 deskundigen
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost 37,18 euro per lid, per vergadering.
Voor de voorzitter bedraagt dit 74,37 euro
Budgetsleutel 0100/62000000 presentiegelden mandatarissen
Exploitatie/Investering in 2019
Krediet beschikbaar Ja
Visum financieel directeur Niet van toepassing
BESLUIT:
Artikel 1 - verdeling van de mandaten
Met 18 ja-stemmen (Jan Jambon, Adinda Van Gerven, Myriam Van Honste, Philip Cools, Goele Fonteyn, Inez Ven, Carla Pantens, Karin Willemen-Beyers, Christophe Thomas, Bart Thijs, Walter Vermeulen, Bruno Heirman, Erwin Callens, Hedwig van Baarle, Joris Van Cauwelaert, Dieter Heughebaert, Tom Thys en Tom Versompel), 11 neen-stemmen (Dirk de Kort, Bart Brughmans, Jef Konings, André Van Mechelen, Steven Broos, Niels de Kort, Rudi Pauwels, Robrecht Eeman, Babs De Vocht, Ingeborg Hermans en Kasper Vanpoucke), 3 onthoudingen (Dimitri Hoegaerts, Luc Van der Schoepen en Greet Verbert).
BESLUIT eenparig:
Artikel 2 en artikel 3
Art.1.- De gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening telt 13 leden als volgt:
1 vertegenwoordiger van elk van volgende 7 maatschappelijke geledingen
• Defensie
• Duurzaamheid
• Handelaars
• Werkgevers
• Cultuur
• Sport
• Jeugd
6 deskundigen op het vlak van ruimtelijke ordening.
Art.2.- Er wordt kennis genomen van de personen, aangeduid door de fracties in de gemeenteraad, die de gecoro kunnen bijwonen (en hun eventuele plaatsvervangers):
• N-VA: Hedwig van Baarle
• CD&V: Dirk de Kort, met als plaatsvervanger Bob Geysen
• Brasschaat 2012: Hugo Dirks, met als plaatsvervanger Herman Lauwers
• Vlaams Belang: Luc Van der Schoepen, met als plaatsvervanger Greet Verbert
• Open VLD: Geert Peeters met als plaatsvervanger Barbara Ophoff
• PVDA: Patsy De Waerhert met als plaatsvervanger Rob Eeman
Art.3.- Er wordt opdracht gegeven aan het college van burgemeester en schepenen om een vacature uit te schrijven, de verenigingen of personen die de gekozen maatschappelijke geledingen vertegenwoordigen aan te schrijven en een gemotiveerd voorstel van samenstelling aan de gemeenteraad te doen.
22 Huisvesting. Bepaling geldigheidsduur conformiteitsattest. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid N. de Kort stelt dat CD&V de voorgestelde aanpassingen steunt. Hij vraagt of men van plan is om het beleid, zoals het in de vorige legislatuur werd voorgesteld en toegepast zal worden verder gezet. Immers, het confomiteitsattest was geen verplichtende voorwaarde, maar de regels werden wel strikt toegepast voor woningen met een slechte kwaliteit. Hij vindt dat een goed principe, en hoopt dat dit wordt verder gezet.
Schepen Van Honste antwoordt dat het attest inderdaad niet zal verplicht worden. Via ILV WEBB wordt wel ingezet op woningen in slechte staat. Daar kunnen dan controles worden uitgevoerd.
Beslissing
Feiten en motivering
Bij verhuring van een woning (een zelfstandige woning of een kamer of studentenkamer) in het Vlaamse Gewest, moet die woning voldoen aan bepaalde normen. De eigenaar-verhuurder kan bij de gemeente een document (conformiteitsattest) aanvragen waaruit blijkt dat de huurwoning aan de woningnormen voldoet.
Het attest is geen verhuurvergunning en is dus niet verplicht bij het verhuren van een woning. Maar het conformiteitsattest kan aan potentiële huurders wel aantonen dat de woning niet ongeschikt of onbewoonbaar is, en voldoet aan de kwaliteitsnormen. Op het attest wordt ook het maximum aantal toegelaten bewoners vermeld.
De vergoeding bedraagt 62,50 euro voor een zelfstandige woning en 62,50 euro voor een kamerwoning, verhoogd met 12,50 euro per kamer, met een maximum van 1.250 euro per gebouw zoals vermeld in het retributiereglement voor afgifte van administratieve stukken van GR 27/11/2017.
Tot nu was het attest 10 jaar geldig, tenzij
- de woning ongeschikt of onbewoonbaar verklaard wordt op basis van een woningonderzoek door een gemeentelijke of gewestelijke woningcontroleur (conformiteitsonderzoek) of op basis van een acuut veiligheids- of gezondheidsrisico
- er aan de woning ingrijpende renovatiewerken uitgevoerd worden
- de Vlaamse Wooninspectie voor de woning een proces-verbaal heeft opgesteld
- er op het attest expliciet een kortere geldigheidstermijn vermeld staat.
De geldigheidsduur van het conformiteitsattest wordt nu meer op maat gemaakt en wordt afhankelijk van het aantal strafpunten op het technisch verslag.
Indien de woning of kamer 0 tot en met 9 strafpunten scoort, is de geldigheidsduur 10 jaar.
Bedraagt het aantal strafpunten van de woning of kamer 10 tot en met 14 strafpunten, dan wordt de geldigheidsduur beperkt tot 5 jaar.
Voor de beperking in geldigheidsduur is geen reglement maar een gewone beslissing van de gemeenteraad nodig.
Juridisch kader
Artikel 6 voor de gemeentelijke verordeningen van 23/12/2016.
Artikel 10 van de Vlaamse Wooncode van 1/1/2019.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- De geldigheidsduur van het conformiteitsattest is:
- 10 jaar als het aantal strafpunten van de woning of kamer 0 tot en met 9 strafpunten bedraagt
- 5 jaar als het aantal strafpunten van de woning of kamer 10 tot en met 14 strafpunten bedraagt
23 Molenveld. Goedkeuring ontwerp verkoopakte. - GOEDGEKEURD
24 Mikseheide. Heibos 7. Overdracht grond openbaar domein. Akteneneming akte bij sterkmaking. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeenteraad besliste op 26 mei 2011 de verbintenis tussen de gemeente Brasschaat en de eigenaar van inneming 67, met name Heibos 7 aan de Miksebaan goed te keuren. Hierbij werd een overdracht van gronden naar het openbaar domein, met name de wegbedding, goedgekeurd. De akte daartoe werd nog niet verleden.
De eigenaar van de grond wenst het perceel, ten kadaster gekend onder kadastrale afdeling 11322 Brasschaat 2de afdeling, sectie C, nummer 440 H3 P0000, nu te verkopen aan een derde. Daartoe werd een akte opgemaakt door notaris Eric De Bie/Marie Neut te Ekeren.
In deze akte worden zowel de verkoop als de kosteloze grondafstand aan de gemeente voorzien.
Voor de grondafstand wordt de gemeente Brasschaat bij sterkmaking vertegenwoordigd door de kopers.
Deze grondafstand gebeurt om reden van openbaar nut en zonder beding van prijs.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akte te nemen van deze ontwerpakte van wegenisoverdracht.
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 15 april 2019 kennis genomen van de ontwerpakte betreffende kosteloze grondafstand – verkoop.
Financiële gevolgen
Kosteloze grondafstand.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt kennis genomen van de ontwerpakte betreffende kosteloze grondafstand – verkoop te verlijden door notaris Eric De Bie/Marie Neut te Ekeren.
Art.2.- Een afschrift van dit besluit zal bezorgd worden aan notaris Eric De Bie/Marie Neut te Ekeren.
25 Kapellei 15. Vergoeding. Vrijstelling betalen vergoeding eerste jaar. - UITGESTELD
Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.
26 Turfaard 3. Bouwen van kleedkamers. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De ontwerpopdracht voor de opdracht “Turfaard-bouwen van kleedkamers” werd gegund aan Leers en partners architecten bvba, Lage Kaart 127 te 2930 Brasschaat.
In het kader van de opdracht “Turfaard-bouwen van kleedkamers” werd een bestek met nummer 2019-041 opgesteld door de ontwerper, de heer Frederic Leers van Leers en partners architecten bvba, Lage Kaart 127 te 2930 Brasschaat.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 363.334,46 euro, btw inbegrepen (6% btw medecontractant).
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Er zijn dwingende redenen, voortvloeiend uit niet te voorziene omstandigheden.
DE BIJLAGEN WORDEN GESTUURD IN DE WEEK VAN 22 APRIL 2019
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad, en artikel 269, betreffende dwingende en onvoorziene omstandigheden.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 15 april 2019 principiële instemming gehecht aan de lastvoorwaarden en de gunning bij wijze van de openbare procedure.
Financiële gevolgen
Er zijn onvoldoende kredieten voorzien in het investeringsbudget 2019 sleutel 0740/22100007 actie 1419/5/10/5/1 Investeringen naschools gebruik sportinfrastructuur.
Het voorziene krediet zal verhoogd worden bij de volgende budgetwijziging.
Voor zover de benodigde bijkomende uitgaven niet door een interne kredietaanpassing kunnen gebeuren, wordt aan de dienst financiën verzocht de vereiste bijkomende kredieten op te nemen in een volgende budgetwijziging, die voor goedkeuring aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.
BESLUIT eenparig:
DE BIJLAGEN WORDEN GESTUURD IN DE WEEK VAN 22 APRIL 2019
Art.1.- Het bestek met nummer 2019-041 en de raming voor de opdracht “Turfaard-bouwen van kleedkamers”, opgesteld door de ontwerper, de heer Frederic Leers van Leers en partners architecten bvba, Lage Kaart 127 te 2930 Brasschaat worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 363.334,46 euro btw inbegrepen (6% btw medecontractant).
Art.2.- Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Art.3.- De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Art.4.- Er zijn onvoldoende kredieten beschikbaar in het investeringsbudget van 2019, sleutel 0740/22100007, actie 1419/5/10/5/1. Investeringen naschools gebruik sportinfrastructuur.
Art.5.- Aan de dienst financiën wordt opdracht gegeven voldoende kredieten te voorzien bij de eerstvolgende budgetwijziging.
Art.6.- Het college van burgemeester en schepenen kan de opdracht toewijzen met overschrijding van het voorziene budget, indien de overschrijding niet meer dan 20% bedraagt van het voorziene budget en mits het college beslist de noodzakelijke verhoging van het betrokken krediet voor goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen bij de eerstvolgende budgetwijziging.
27 Reglement "aanleg van rioleringsinfrastructuur in ontwikkelingen (HidroGem)". Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeenteraad heeft in zitting van 30 september 2013 goedkeuring gegeven aan de toetreding van de gemeente tot Pidpa HidroGem. Bij de HidroGem-opdrachtverlening aan Pidpa inzake het beheer van het afval- en hemelwater, hoorde de overdracht van de gemeentelijke rioleringsinfrastructuur.
Pidpa Hidrogem staat hierdoor, bij ontwikkelingen, waarin rioleringsinfrastructuur wordt aangelegd die later deel uitmaakt van het gemeentelijk openbaar saneringsnetwerk, in voor het in stand houden, het beheer en de exploitatie en het onderhoud van deze infrastructuur
Daarom moet Pidpa HidroGem al bij de conceptfase worden betrokken bij het ontwerp en de realisatie van de rioleringsinfrastructuur. Zo wordt de kwaliteit van de openbare infrastructuur verzekerd.
Het is ook noodzakelijk om, met oog op de overname van de rioleringsinfrastructuur door Pidpa HidroGem, de overdrachtsprocedure van de rioleringsinfrastructuur al vast te leggen.
De raad van bestuur van Pidpa keurde op 22 oktober 2018 de tekst van het gemeentelijk reglement betreffende "de aanleg van de rioleringsinfrastructuur in ontwikkelingen (HidroGem)" goed.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven aan het ontwikkelingsreglement “aanleg van rioleringsinfrastructuur in ontwikkelingen (HidroGem)".
Juridisch kader
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid de artikelen 2, 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad, artikelen 326 tot en met 335 betreffende het bestuurlijk toezicht, artikelen 285 t.e.m. 288 betreffende de bekendmaking en de inwerkingtreding van gemeentelijke reglementen, artikelen 388 t.e.m. 473 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van
bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
Het Decreet van 24 mei 2002 betreffende Water voor Menselijke Aanwending.
Het Decreet betreffende het Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003.
De Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater van 5 juli 2013.
De "Vlaamse Codex ruimtelijke Ordening" dd. 15 mei 2009 en het Decreet betreffende de Omgevingsvergunning dd. 25 april 2014, en latere wijzigingen.
Adviezen
Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 1 april 2019 principiële goedkeuring gegeven aan het ontwikkelingsreglement.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Reglement voor de aanleg van rioleringsinfrastructuur in ontwikkelingen (HidroGem)
Afdeling 1.Toepassingsgebied en definities
Afdeling 2.Verplichtingen van de ontwikkelaar tegenover Pidpa
Afdeling 3.Specifieke voorwaarden
Afdeling 4.Overdracht, beheer en onderhoud
Afdeling 1.Toepassingsgebied en definities
Art.1.- Toepassingsgebied
1. Onderhavig reglement is, na goedkeuring en bekendmaking door de gemeenteraad, van toepassing op het grondgebied van de steden en gemeenten die aangesloten zijn bij Pidpa en het beheer van hun openbaar saneringsnetwerk hebben overgedragen aan HidroGem en vervangt alle voorgaande bepalingen die hiermee in strijd zijn.
2. Dit reglement is van toepassing op alle bouwwerken of ontwikkelingen van kavels, percelen of terreinen, waarmee de aanleg van rioleringsinfrastructuur gepaard gaat.
3. Dit reglement geldt voor de volledige looptijd van een ontwikkeling: dit is vanaf het kenbaar maken bij de gemeente van de intentie tot ontwikkelen, tijdens de conceptfase, het voorontwerp en het ontwerp, gedurende het indienen van een aanvraag voor het realiseren van een ontwikkeling of bouwwerk tot op het ogenblik dat de ontwikkelaar voldaan heeft aan alle lasten en voorwaarden die opgelegd werden aan de ontwikkeling of het bouwwerk.
4. Elke verwijzing in dit reglement naar "Pidpa" is een verwijzing naar "Pidpa HidroGem", en omgekeerd.
Art.2.- Definities
1. Onder ontwikkelingen worden in het kader van dit reglement, onder meer (en niet limitatief), begrepen:
- Verkavelingen: ontwikkelingen waarbij een grond vrijwillig verdeeld wordt in twee of meer kavels om ten minste één van deze kavels te verkopen of te verhuren voor méér dan negen jaar, om er een recht van erfpacht of opstal op te vestigen, of om één van deze overdrachtsvormen aan te bieden, zelfs onder opschortende voorwaarde, zulks met het oog op woningbouw of de oprichting van constructies.
- Groepsbouw: bouwprojecten (bijvoorbeeld de zogenaamde woonerven) waarbij op één bouwperceel minstens 2 nieuwe wooneenheden (al dan niet aanpalend en al dan niet in een ontwikkeling) worden gebouwd met het oog op verkoop of verhuur. De 'ontwikkelaar' ontvangt hiervoor een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen van de bevoegde overheid.
- Projecten van Sociale bouwmaatschappijen: bouwprojecten van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), het Vlaams Woningfonds van de Grote Gezinnen of een door de Vlaamse Regering erkende sociale huisvestingsmaatschappij of hun rechtsopvolgers of nieuw opgerichte rechtspersonen die een analoge werking en doel hebben.
- Projecten in Publiek Private Samenwerking: bouwprojecten in samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, waarbij beiden, met behoud van eigen identiteit en verantwoordelijkheid, een gezamenlijk project realiseren op basis van een transparante taak- en risicoverdeling.
- Bedrijventerrein: bouwprojecten waarbij gronden in kavels worden getrokken of worden verdeeld voor: industriezones, KMO-of ambachtelijke zones, zones voor dienstverlenende of grootwinkelbedrijven en waarvoor, in voorkomend geval, de nodige toelatingen en/of vergunningen worden afgeleverd door de bevoegde overheid.
- Niet-residentiële groepsbouw: bouwprojecten waarbij op één terrein 2 of meerdere ruimtes of eenheden worden voorzien met als bestemming: industrie, KMO-of ambachtelijke zones, zones voor dienstverlenende of grootwinkelbedrijven en waarvoor, in voorkomend geval, de nodige toelatingen en/of vergunningen worden afgeleverd door de bevoegde overheid.
- Appartementsgebouw/ wooncomplex: bouwprojecten met één of meer woongebouwen waar meerdere eindgebruikers aanwezig zijn in minstens 2 verticaal of horizontaal aanpalende of aansluitende wooneenheden. De 'ontwikkelaar' ontvangt hiervoor in voorkomend geval een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen van de bevoegde overheid.
- Bijzondere ontwikkeling : het zodanig indelen van één reeds bebouwd perceel zodat hierdoor maximaal één bijkomende kavel ontstaat, waarbij geldt dat het totale perceel maximaal in 2 kavels voor bebouwing kan ingedeeld worden (er mag dus nadien geen verdere afsplitsing van kavels mogelijk zijn). De bijkomende bebouwing mag, voor toepassing van deze definitie hoogstens bestaan uit één eengezinswoning en de bestaande bebouwing dient behouden te blijven.
- Aanleg van verhardingen, parkings, garages: te beschouwen als ontwikkelingen waarbij minstens infrastructuur voor de afvoer van niet-verontreinigd hemelwater (infiltratie, buffering, …) dient voorzien te worden.
- Mengvormen: elke mengvorm van twee of meerdere van bovenstaande soorten ontwikkelingen of bouwwerken.
2. Ontwikkelaar: de natuurlijke of rechtspersoon die onder zijn verantwoordelijkheid een ontwikkeling of een bouwwerk opmaakt, laat opmaken of wijzigt, de uitvoering ervan coördineert of laat coördineren, al dan niet hierin bijgestaan door eventuele volmachthouders, die het dossier van de ontwikkeling of het bouwwerk opvolgen, indienen en/of afhandelen tijdens het ontwerp en de uitvoering.
3. Tijdelijke Zuivering Installatie (TZI): een installatie die het afvalwater afkomstig van een ontwikkeling of bouwwerk zuivert tot op het ogenblik dat aangesloten kan worden op het definitief openbaar saneringsnetwerk gelegen in geoptimaliseerd buitengebied.
4. Rioleringsinfrastructuur: hieronder worden zowel de huisaansluitingen, het openbaar saneringsnetwerk als de privéwaterafvoer, zoals bepaald in de definities van het Algemeen Waterverkoopreglement, verstaan.
5. Zoneringsplan: het zoneringsplan geeft weer in welke zuiveringszone een bouwwerk of ontwikkeling gelegen is. Op dit plan zijn 4 zones terug te vinden:
- het centrale gebied met reeds bestaande aansluiting op een zuiveringsstation (oranje gearceerd);
- het geoptimaliseerde buitengebied met recente aansluiting op een zuiveringsstation (groen gearceerd);
- het collectief te optimaliseren buitengebied, dit is de zone waar de aansluiting nog zal worden gerealiseerd (groen);
- het individueel te optimaliseren buitengebied, waar het afvalwater individueel zal moeten gezuiverd worden door middel van een IBA (rood).
Afdeling 2.Verplichtingen van de ontwikkelaar tegenover Pidpa
Art.3.- Administratief
1. Een aanvraag tot, of kenbaar maken van een intentie tot, ontwikkelen bij de gemeente, dient steeds door de ontwikkelaar ter kennisgeving aan Pidpa overgemaakt te worden.
2. De ontwikkelaar kan voor elke ontwikkeling steeds een vraag tot preadvies aan Pidpa voorleggen.
3. De ontwikkelaar betrekt Pidpa bij het concept, het voorontwerp, het ontwerp, de uitvoering en de voorlopige en definitieve aanvaarding van de ontwikkeling. Hij bezorgt hiertoe aan Pidpa alle vereiste informatie om de ontwikkeling op het gebied van rioleringsinfrastructuur te kunnen beoordelen. Minstens volgende documenten dienen overgemaakt te worden: plannen, meetstaat, bestek en verantwoordingsnota's, as-built dossier, opleverings- en exploitatiedossier.
4. Alle door Pidpa aan de ontwikkelaar gegeven richtlijnen en adviezen zijn bindend. Niet nakomen van (delen van) deze richtlijnen en adviezen kan aanleiding geven tot voorbehoud of weigering bij voorlopige en/of definitieve oplevering(en) van de ontwikkeling, alsook voorbehoud of weigering van aanvaarding door Pidpa van de overdracht aan Pidpa met het oog op beheer en onderhoud, van die delen van de rioleringsinfrastructuur die voor overdracht in aanmerking komen.
5. De ontwikkelaar dient tegenover Pidpa volgende voorwaarden nageleefd te hebben om een verkoopbaarheidsattest van de gemeente te verkrijgen:
- De in artikel 5 bedoelde dossierkosten moeten volledig betaald zijn.
- De rioleringswerken moeten volledig conform de adviezen in de vergunning uitgevoerd zijn. Pidpa dient wat betreft de volledige rioleringsinfrastructuur haar goedkeuring gegeven te hebben aan de voorlopige oplevering. Voor de gevallen waarin de ontwikkelaar een offerte heeft ontvangen, conform de bepalingen in artikel 6, voldoet de betaling van deze offerte ter vervanging van de uit te voeren rioleringswerken.
Art.4.- Technisch
1. Onverminderd de bepalingen van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater, voorziet de ontwikkelaar de aanleg van:
- een volledig gescheiden rioleringsinfrastructuur;
- alle vereiste infiltratievoorzieningen en/of buffervoorzieningen;
- één DWA-huisaansluitputje ter hoogte van elke (toekomstige) overgang van privéwaterafvoer naar het (toekomstig) openbaar saneringsnetwerk;
- per kavel een voorziening voor afvoer van niet-verontreinigd hemelwater (RWA);
- indien er op of aangrenzend aan één of meerdere kavels geen grachten of andere open hemelwaterlichamen aanwezig zijn: één RWA huisaansluitputje ter hoogte van elke toekomstige overgang van privéwaterafvoer naar het toekomstig openbaar saneringsnetwerk. Indien geen open hemelwaterlichaam aanwezig en indien theoretisch geen RWA aansluiting nodig is als gevolg van infiltratie, dient toch één RWA aansluiting voorzien te worden als voorzorgsmaatregel in het geval van overloop van de infiltratievoorziening.
2. De ontwikkeling moet volledig ingepast worden in het bestaand openbaar saneringsnetwerk, buiten de ontwikkeling gelegen, en mag de verdere uitbouw, noch de goede werking van het openbaar saneringsnetwerk in het gedrang brengen.
Art.5.- Financieel
Volgende kosten vallen volledig ten laste van de ontwikkelaar:
- alle kosten verbonden aan het ontwerpen, realiseren en overdragen van de ontwikkeling;
- alle kosten verbonden aan de verplichtingen qua onderhoud of instandhouding en alle kosten verbonden aan de waarborgperiode en dit tot op het tijdstip van overdracht;
- alle kosten die, als gevolg van de ontwikkeling, gemaakt moeten worden voor het uitbreiden, vernieuwen, verplaatsen of aanpassen van reeds aanwezige riolerings- en drinkwaterinfrastructuur;
- een eenmalige dossierkost. Deze kost wordt door Pidpa rechtstreeks aan de ontwikkelaar gefactureerd nadat de vergunning werd afgeleverd. De tarieven en de berekeningswijze zijn terug te vinden op de website van Pidpa, na goedkeuring en bekendmaking door de gemeenteraad van de respectievelijke stad of gemeente.
Afdeling 3.Specifieke voorwaarden
Pidpa legt, onverminderd de bepalingen uit afdeling 2, volgende specifieke voorwaarden op, rekening houdende met het zoneringsplan:
Art.6.- Zoneringsplan
A.Ontwikkelingen in centraal gebied, grenzend aan centraal gebied of in geoptimaliseerd buitengebied:
A. 1. Met riolerings- en/of wegeniswerken in openbaar en/of privaat domein:
- De ontwikkelaar stelt verplicht en voor eigen rekening, na goedkeuring hierover door de betrokken gemeente en Pidpa, een ontwerper aan voor de riolerings- en wegeniswerken. De ontwikkelaar dient aan te tonen dat de voorgestelde ontwerper minstens 3 positief beoordeelde referentiedossiers, van ontwikkelingen van gelijkaardige omvang en inhoud, bij 3 verschillende openbare besturen kan voorleggen. Deze referentiedossiers mogen bij de aanstelling van de ontwerper maximum 5 jaar oud zijn.
- De werken worden verplicht uitgevoerd volgens de meest recente versie van het typebestek 250 en de aanvullende technische bepalingen van Pidpa. Deze bepalingen worden op eerste verzoek ter beschikking gesteld aan de ontwikkelaar. De ontwikkelaar mag slechts tot aanbesteding (of prijsvraag) overgaan nadat het volledige aanbestedingsbundel (plannen, raming, meetstaat) werd goedgekeurd door de gemeente en Pidpa.
- De ontwikkelaar stelt verplicht en voor eigen rekening een erkende aannemer aan voor de riolerings- en wegeniswerken. Deze aanstelling kan pas gebeuren na voorafgaande goedkeuring door Pidpa en de betrokken gemeente.
- Pidpa kan de ontwikkelaar verplichten, wanneer combinatie met andere rioleringswerken noodzakelijk is, deze rioleringswerken voor rekening van Pidpa mee op te nemen in het aanbestedingsdossier. In voorkomend geval worden hieromtrent tussen Pidpa en de ontwikkelaar verdere afspraken gemaakt.
A.2. Met enkel beperkte rioleringswerken en bijhorend sleufherstel van de bestaande wegenis binnen het openbaar domein (onder dit type vallen de ontwikkelingen waarin hoogstens huisaansluitingen (eventueel gezamenlijk verbonden) aangesloten worden op bestaande riolering en waarvoor bij het wegherstel het dwars- en lengteprofiel behouden kan blijven conform de bestaande toestand):
- Pidpa bepaalt welke rioleringsinfrastructuur voorzien moet worden door de ontwikkelaar en maakt hiervoor een offerte over aan de ontwikkelaar.
- De werken worden uitgevoerd door Pidpa of een door Pidpa aangestelde aannemer. Dit kan slechts na betaling van de in de offerte vermelde, geraamde kostprijs.
- Onvoorziene omstandigheden tijdens uitvoering van de werken die aanleiding geven tot een stijging van de kosten worden eveneens aangerekend aan de ontwikkelaar.
B.Ontwikkelingen in collectief te optimaliseren buitengebied:
B.1. Ontwikkeling aansluitbaar via een verbindings(pers)leiding naar openbaar saneringsnetwerk in centraal gebied of geoptimaliseerd buitengebied.
Wordt toegepast voor alle ontwikkelingen waarbij de lengte van de verbindings(pers)leiding kleiner dan of gelijk is aan het aantal kavels x 50 lopende meter. (Deze lengte wordt gemeten tussen het meest stroomafwaartse punt van de riolering in de ontwikkeling en het dichtstbijzijnde aansluitpunt op het openbaar saneringsnetwerk in centraal gebied of geoptimaliseerd buitengebied.)
- De bepalingen van A.1. zijn hier eveneens van toepassing, met dien verstande dat de ontwikkelaar van ontwikkelingen tot en met 3 kavels er voor kan kiezen om de bepalingen van A.2. toe te passen.
B.2. Ontwikkeling niet aansluitbaar naar openbaar saneringsnetwerk in centraal gebied of geoptimaliseerd buitengebied.
Wordt toegepast voor alle ontwikkelingen waarbij de lengte van de verbindings(pers)leiding groter is dan het aantal kavels x 50 lopende meter, behoudens die gevallen waarbij de ontwikkelaar er toch voor kiest om een verbindings(pers)leiding aan te leggen. In voorkomend geval zijn immers de bepalingen van B.1. van toepassing):
B.2.1. Ontwikkelingen vanaf 4 kavels:
- De bepalingen van A.1. zijn eveneens van toepassing.
- De ontwikkelaar staat in voor de onmiddellijke plaatsing van een TZI met inbegrip van alle verbindingsleidingen en huisaansluitputjes.
- De ontwikkelaar stelt via een authentieke akte alle nodige terreinen en infrastructuur kosteloos ter beschikking aan Pidpa en dit zolang de werking van de TZI vereist is.
- De ontwikkelaar staat in voor het volledig in werking stellen van de geplaatste TZI vanaf het tijdstip waarop er op de TZI vuilvracht toekomt. Na goedkeuring door Pidpa van de correcte inwerkingstelling van de TZI neemt Pidpa de kosten voor normaal beheer en onderhoud (bvb. kosten elektriciteit, slibruiming en alarmbewaking) voor haar rekening. Eventuele herstellingskosten gedurende de waarborgperiode van de TZI (dit is tot aan de overdracht) blijven integraal ten laste van de ontwikkelaar.
B.2.2. Ontwikkelingen tot en met 3 kavels (de ontwikkelaar kan er voor kiezen om de bepalingen van B.2.1. toe te passen, zo niet gelden volgende bepalingen):
- Pidpa bepaalt welke rioleringsinfrastructuur voorzien moet worden door de ontwikkelaar en maakt hiervoor een offerte over aan de ontwikkelaar.
- De werken worden uitgevoerd door Pidpa of een door Pidpa aangestelde aannemer. Dit kan slechts na betaling van de in de offerte vermelde, geraamde kostprijs.
- Pidpa zal, vanaf het ogenblik dat ze kennis heeft van het feit dat er vuilvracht ontstaat, overgaan tot de aanleg van de vereiste infrastructuur.
- De ontwikkelaar stelt via een authentieke akte alle nodige terreinen en infrastructuur kosteloos ter beschikking aan Pidpa en dit zolang de werking van de TZI vereist is.
- Indien tussen het tijdstip van het afleveren van de vergunning en het tijdstip waarop er op één van de kavels vuilvracht ontstaat, reeds riolering zou aangelegd worden ter hoogte van de betrokken ontwikkeling, dan blijven alle door de ontwikkelaar aan Pidpa betaalde bedragen verworven voor Pidpa.
C.Ontwikkelingen in individueel te optimaliseren buitengebied:
C.1. Ontwikkelaar staat in voor plaatsing IBA:
- De ontwikkelaar staat in voor de onmiddellijke plaatsing van een IBA met inbegrip van alle verbindingsleidingen en huisaansluitputjes.
- De ontwikkelaar staat in voor het volledig in werking stellen van de geplaatste IBA vanaf het tijdstip waarop er op de IBA vuilvracht toekomt.
- De ontwikkelaar, of zijn rechtsopvolger, staat volledig in voor het verdere beheer en onderhoud van de IBA. Pidpa noch de gemeente komt hierin tussen.
C.2. Indien Pidpa vanuit haar opdracht instaat voor plaatsing van de IBA, kan de ontwikkelaar er voor kiezen om de IBA te laten plaatsen door Pidpa. In dat geval gelden volgende bepalingen:
- Pidpa bepaalt welke rioleringsinfrastructuur voorzien moet worden door de ontwikkelaar en maakt hiervoor een offerte over aan de ontwikkelaar.
- De werken worden uitgevoerd door Pidpa of een door Pidpa aangestelde aannemer. Dit kan slechts na betaling van de geraamde kostprijs.
- Pidpa stelt, met betrekking tot het gebruik van de IBA, een modelovereenkomst ter beschikking van de ontwikkelaar. De ontwikkelaar zorgt ervoor dat deze modelovereenkomst van de IBA ondertekend wordt door de eigenaar van de kavel waarop de IBA gelegen is en bezorgt twee ondertekende exemplaren aan Pidpa.
- De ontwikkelaar, of zijn rechtsopvolger, is verplicht om Pidpa in te lichten over het ogenblik waarop er vuilvracht zal ontstaan. Pidpa zal vanaf het ogenblik dat ze kennis heeft van het feit dat er vuilvracht ontstaat, overgaan tot de aanleg van de vereiste infrastructuur.
- Pidpa staat in voor het verdere beheer en onderhoud van de IBA.
D.Ontwikkelingen in niet gezoneerd gebied:
Deze gevallen worden individueel beoordeeld in functie van hun ligging ten opzichte van de gezoneerde gebieden .
Art.7.- Afwijkingsmodaliteiten
Van de bepalingen in artikel 6 kan afgeweken worden indien:
1. De ontwikkelaar een gemotiveerde aanvraag tot afwijking bezorgt aan Pidpa; en,
2. De gevraagde afwijking duidelijk aantoonbare economische en/of ecologische voordelen heeft. Hierbij hanteert Pidpa als toetssteen het scenario met een zo laag mogelijke maatschappelijke kost en een zo hoog mogelijke positieve ecologische impact voor de omgeving. Pidpa deelt haar bindend gemotiveerd standpunt omtrent de aanvraag van afwijking mee aan de ontwikkelaar.
Art.8.- Kavels voor niet permanente bewoning
Pidpa kan voor ontwikkelingen van weekend- of vakantieverblijven in rode of groene clusters en voor zover het feitelijk 'niet-permanente bewoning' betreft, toestaan dat voorzien wordt in een gesloten bekuiping voor opvang van alle afvalwaters. Hierbij geldt als voorwaarde dat geen afvalwater in het milieu terechtkomt. Pidpa noch de gemeente neemt in voorkomend geval enige verplichting ten hunne laste. Plaatsing en onderhoud van de infrastructuur vallen volledig ten laste van de ontwikkelaar, of zijn rechtsopvolgers.
Art.9.- Bijzondere ontwikkelingen
In het geval van een bijzondere ontwikkeling gelegen in een groene cluster, is voor de éne bijkomende kavel, de plaatsing van een TZI niet verplicht en volstaat een voldoende grote en goed werkende voorbehandelingsinstallatie (septische put).
Afdeling 4. Overdracht, beheer en onderhoud van de rioleringsinfrastructuur
Art.10.- Overdracht, ondergrondse inneming, erfdienstbaarheid
De ontwikkelaar zorgt ervoor dat voor de delen van de rioleringsinfrastructuur, die deel zullen uitmaken van het openbaar saneringsnetwerk:
1. de aanleg zo veel als mogelijk en bij voorkeur gebeurt op gronden die zullen worden overgedragen naar het openbaar domein, en;
2. de nodige zakelijke rechten worden vastgelegd bij authentieke akte, als de aanleg van de rioleringsinfrastructuur niet mogelijk blijkt te zijn in het toekomstig openbaar domein. Het betreft dan de noodzakelijke (ondergrondse) innemingen en/of erfdienstbaarheden die voorzien worden op de plaatsen waar de rioleringsinfrastructuur naar het openbaar saneringsnetwerk wordt overgedragen of waar dit netwerk voor Pidpa toegankelijk moet zijn in het kader van het beheer en onderhoud ervan.
Art.11.- Kosten bij overdracht van infrastructuur
1. De ontwikkelaar zal de delen van de aangelegde rioleringsinfrastructuur die deel zullen uitmaken van het openbaar saneringsnetwerk kosteloos overdragen aan Pidpa per authentieke akte.
2. Alle kosten voor overdracht, zoals onder meer, maar niet limitatief, landmeterskosten en notariskosten, vallen ten laste van de ontwikkelaar.
Art.12.- Tijdstip van overdracht
1. De overdracht zoals beschreven in artikel 10 kan ten vroegste plaatsvinden na de definitieve oplevering van de werken en voor zover de rioleringsinfrastructuur voldoet aan de voorwaarden opgelegd in dit reglement en in het door Pidpa verleende advies.
2. De ontwikkelaar neemt de nodige initiatieven tot de overdracht.
Art.13.- Grondplan en lasten/voorwaarden
1. De ontwikkelaar zorgt, met het oog op overdracht zoals beschreven in artikel 10, voor een duidelijk grondplan met aanduiding van alle betrokken percelen en/of grondstroken. Dit grondplan voldoet aan alle wettelijke vereisten om aan de authentieke akte gehecht te kunnen worden.
2. De lasten en voorwaarden die moeten opgenomen worden in de authentieke akte zijn terug te vinden op de website van Pidpa. Zij zijn steeds van toepassing voor zover er niet van afgeweken wordt in het advies van Pidpa.
Art.14.- Beheer en onderhoud van de infrastructuur voor overdracht
1. Alle kosten voor beheer en onderhoud die vóór het tijdstip van de overdracht van een ontwikkeling, gedragen worden door Pidpa, ingevolge het in gebreke blijven van de ontwikkelaar, kunnen door Pidpa aan de ontwikkelaar aangerekend worden. Dit op basis van voorlegging van facturen (van derden) en/of staten van door Pidpa gepresteerde uren en/of uitgevoerde werken zoals vermeld op de website van Pidpa.
2. De ontwikkelaar wordt geacht in gebreke te blijven indien hij geen gevolg geeft aan een schriftelijke ingebrekestelling, binnen de termijn die opgelegd wordt in deze zending.
Art.15.- Beheer en onderhoud van de infrastructuur na overdracht
1. Nadat de overdracht zoals beschreven in artikel 10 heeft plaatsgevonden, neemt Pidpa het beheer en onderhoud van het openbaar saneringsnetwerk op zich.
2. Als tijdstip van overdracht geldt de datum van de authentieke akte inzake deze overdracht.
28 Durentijdlei servitudeweg. Goedkeuring verkoopakte - GOEDGEKEURD
29 Voegvulling Bredabaan. Gunning. Kennisneming. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Schepen Fonteyn licht toe dat het over voegvulling voor de voetpaden gaat. Er wordt geopteerd voor een betere emulsie. Ze merkt op dat het over een "vuil werk" gaat. Men probeert de periode voor de uitvoering zo kort mogelijk te houden. De handelaars zullen op voorhand worden geïnformeerd.
Beslissing
In het kader van de opdracht “Voegvulling Bredabaan” werd een bestek met nummer 2018-101 opgesteld door de dienst planologie. Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 1 april 2019 goedkeuring gegeven aan de gunning van Gebr. Simons Wegenbouw nv, Antwerpsebaan 220 te 2040 Antwerpen, tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van 80.677,30 euro btw niet inbegrepen, hetzij 97.619,53 euro btw inbegrepen (16.942,23 euro Btw medecontractant).
De gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van dit besluit.
30 Concessie voor het leveren, plaatsen en exploiteren van laadinfrastructuur. - GOEDGEKEURD
Zittingsverslag
Raadslid D. de Kort vindt het zeer goed dat men kiest voor een verdere uitrol van de laadinfrastructuur. Dat is immers een belangrijke voorwaarde voor de vergroening van de mobiliteit.
Hij wil nog enkele suggesties doen bij het lastenboek. Ten eerste vraagt hij of de voorwaarde kan ingeschreven worden dat de voorziene elektriciteit groene stroom moet betreffen. Hij bezocht het Europees agentschap van milieu. Daar stelt men heel duidelijk dat de bron van de stroomvoorziening erg belangrijk is om effectief tot een vergroening te komen.
Verder leest hij bij de toewijzingscriteria het volgende: “Brasschaat gaat uit van een exploitatiemodel, waarbij de concessiehouder het geheel van de diensten kan leveren zonder bijdrage van Brasschaat of andere overheden”. Hij vraagt om die tussenkomst door andere overheden wel mogelijk te maken. Het lastenboek voorziet in een jaarlijkse vaste concessievergoeding. Hij stelt voor daar een variabele vergoeding te voorzien. Op die manier kan men, bijvoorbeeld bij een eventuele tussenkomst van de Vlaamse overheid, ook verrekend worden in de vergoeding. Hij verwijst in die zin naar het voorstel van minister Weyts om bijkomende laadinfrastructuur voor taxi’s te voorzien.
Hij stelt verder voor om in de toekomst ook andere locaties te onderzoeken. Hij verwijst bijvoorbeeld naar het Ecopark aan kwartier Noord. Men wil daar succesvolle tentoonstellingen organiseren, het kan dan interessant zijn om ook daar een laadpaal te voorzien. Ook aan ziekenhuis Klina, of aan de Mik kan men een aansluiting onderzoeken. Hij merkt op dat het daar misschien privaat domein betreft. Men zal daar aandacht voor moeten hebben. Hij suggereert dat men het mogelijk maakt voor groepen om aan te sluiten onder de voorwaarden van de gemeente. De uitbreiding van de laadinfrastructuur is immers nodig voor het succesvol vergroenen van de mobiliteit.
Hij merkt op dat ook het taxireglement in die zin kan worden geëvalueerd. Het is mogelijk om de bepalingen te moderniseren en te vergroenen. Hij verwijst naar het reglement van stad Antwerpen. Het lijkt hem nuttig om stappen voorwaarts te zetten.
Ten slotte kan men ook voor fietsers de infrastructuur verbeteren. Hij denkt aan laadinfrastructuur aan horecazaken, toeristische trekpleisters en bijvoorbeeld de handelskernen. Als het bestuur daar laadinfrastructuur kan voorzien of het voorzien van infrastructuur kan aanmoedigen, dan worden de inwoners aangemoedigd om meer gebruik te maken van de elektrische fiets. Aansluitend kan men dan voor infrastructuur voor het veilig stallen van deze fietsen realiseren.
Schepen Fonteyn bedankt het raadslid voor zijn suggesties. De vereiste groene stroomvoorziening is al opgenomen in de voorwaarden. De aanpassingen voor taxi’s worden in juni voorgesteld aan het college. Dat zal nog aan bod komen. Men heeft nu 14 locaties voorzien. Ook Sportoase wordt nog onderzocht. Een uitbreiding kan in toekomst zeker worden onderzocht. Ze merkt op dat er aan Klina een mobipunt komt, daar zal al een voorziening zijn. De suggestie om een variabele vergoeding mogelijk te maken zodat inschrijvers gebruik kunnen maken van extra subsidies wordt zeker meegenomen. Dit zal mogelijk gemaakt worden.
Raadslid Van der Schoepen merkt op dat Vlaams Belang dit punt zal goedkeuren. Elektrische wagens zijn volgens hem geen volwaardig groen alternatief, maar hij erkent wel dat ze een gunstig effect hebben op de onmiddellijke omgeving, bijvoorbeeld door een mindere uitstoot van fijnstof en stikstof.
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente Brasschaat wil inzetten op een snelle uitrol van laadinfrastructuur op duidelijk zichtbare locaties, met name aan de (toekomstige) mobipunten en drukbezochte sites. E-mobiliteit wordt gezien als een antwoord op de luchtkwaliteitsproblematiek en op de geluidsoverlast op de Bredabaan.
Ondanks de goede score van Brasschaat in het Vlaamse luchtonderzoek, mede dankzij de vele laanbomen, blijven er enkele locaties toch een gele, rode en zelfs zwarte kleurcode vertonen. Een kwart van de CO2-uitstoot in Brasschaat is afkomstig van het particulier en commercieel vervoer. Er kwamen ook al klachten van burgers over de luchtverontreiniging door gemotoriseerd vervoer en ter hoogte van het winkelgedeelte op de Bredabaan.
Brasschaat wil het wonen, werken en winkelen in Brasschaat op een zo gezonde en aangenaam mogelijke manier laten verlopen. Daarnaast streeft het de doelstelling van het Burgemeestersconvenant, zijnde 40% minder CO2, na. E-rijden biedt hier dan op korte termijn een antwoord op.
Het bestuur wil dit dus faciliteren.
In september 2017 waren er in Brasschaat al 449 wagens elektrisch of elektrisch hybride. Er wordt verwacht dat dit aantal nog sterk zal toenemen waardoor de nood aan laadinfrastructuur prangend wordt als we mensen niet willen ontmoedigen bij de aankoop van een elektrische wagen. Eén van de grootste drempels bij potentiele e-rijders blijft namelijk de laadgarantie. E-rijders hebben dan wel een laadpunt thuis maar als men op verplaatsing wil bijladen is het nu nog zoeken naar een laadpaal. Door laadinfrastructuur op duidelijk zichtbare plaatsen en in alle wijken te voorzien krijgt de e-rijder het vertrouwen dat hij kan rekenen op een laadgarantie.
In het beleidsplan E-rijden komt ook de uitrol van mobipunten in de verschillende wijken van Brasschaat aan bod. Een mobipunt is een fysieke plaats waar verschillende (voornamelijk mobiliteits-) functies elkaar ontmoeten. Een mobipunt bevat steeds meerdere functies waarvan autodelen, fietsdelen, nabijheid openbaar vervoer, fietsparkeren en toegankelijkheid de voornaamste zijn.
Een mobipunt is ingericht om op kleinschalig niveau multimodaal vervoer mogelijk te maken en te promoten. Verspreid over Brasschaat zullen op korte termijn verschillende mobipunten worden uitgerold in de verschillende wijken. Zo zal elke wijk minimaal één mobiliteitshub krijgen om basisbereikbaarheid mogelijk te maken voor alle burgers en bezoekers van het grondgebied.
Omdat Brasschaat volop inzet op elektrisch autodelen is het essentieel dat elk mobipunt een laadpaal krijgt. Zo zal er op termijn een elektrische deelwagen aan elk mobipunt kunnen worden voorzien.
Daarnaast willen we voor elke locatie die veel bezoekers trekt zoals, sportcentra en cultuurcentra, ook een laadpaal voorzien om burgers en bezoekers de kans te geven om met een elektrische wagen naar het terrein te komen zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het rijbereik en de laadmogelijkheden.
Met deze uitrol van laadinfrastructuur wil het bestuur:
• Iedere e-rijder die op het grondgebied woont of het grondgebied bezoekt de kans geven om in elke wijk en aan elke sport/cultuursite zijn e-wagen te kunnen opladen;
• Een laadgarantie die (potentiële) gebruikers vertrouwen geeft door op duidelijk zichtbare locaties en drukbezochte sites een laadpaal te voorzien;
• Het gebruik van e-wagens stimuleren door de duidelijke onderliggende boodschap dat Brasschaat gelooft in e-mobiliteit;
• De lokale lucht- en geluidskwaliteit op de Bredabaan, meer bepaald in het winkelgebied, drastisch verbeteren;
• De lokale CO2-uitstoot door vervoer verminderen;
• Het laadgebruik monitoren door objectieve gegevens over het gebruik van de laadpalen te analyseren en publiceren;
Rekening houdende met alle randvoorwaarden (technische mogelijkheden, ondernemerstoets, mobiliteitstoets, EVORA-code publiek toegankelijk laden, beleidsplan e-rijden, participatietoets stroomversnellers, advies AWV) is er een definitief voorstel van locaties gekomen.
Juridisch kader
Het Burgemeestersconvenant 2030
SDG's
Adviezen
Positief advies Fluvius
Positief advies AWV
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost markering | 619.52€ (btw inbegrepen) euro (eenmalig) |
Budgetsleutel | 0200/61506020 wegmarkeringen (schilderen) onderhoud wegen door derden |
Budget/jaar | Investering in 2019 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
De financiële gevolgen worden geraamd op:
Kost markering | 2205.12€ (btw niet inbegrepen) euro (eenmalig) |
Budgetsleutel | 0200/22500000 straatmeubilair (borden en palen) |
Budget/jaar | Investering in 2019 |
Krediet beschikbaar | Ja |
Visum financieel directeur | Niet van toepassing |
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Er wordt goedkeuring gegeven aan de concessiebevraging met betrekking tot de levering, plaatsen en exploiteren van laadinfrastructuur.
31 EVA vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve. Afvaardiging namens de gemeenteraad. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente Brasschaat is lid van de EVA vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve. Na de hersamenstelling van de gemeenteraad moeten de bestuursorganen van de vzw vernieuwd worden.
Conform artikel 9 en 12 van de statuten worden alle aanwijzingen van de gemeente herroepen na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad. Er moeten nieuwe afgevaardigden aangeduid worden binnen de zes maanden die volgt op de vernieuwing van de gemeenteraad.
De statuten van de vzw bepalen dat de algemene vergadering wordt samengesteld als volgt:
• Gemeente Brasschaat, van rechtswege lid van de algemene vergadering;
• 6 afgevaardigden van de gemeentelijke cultuurraad;
• 4 afgevaardigden van de gemeentelijke jeugdraad;
• 2 afgevaardigden van de gemeentelijke seniorenraad;
• 5 Deskundigen of gebruikers.
Daarbij geldt dat de gemeente altijd over de meerderheid van stemmen in de algemene vergadering moet beschikken. De vertegenwoordigers van de gemeente worden door de gemeenteraad uit zijn leden rechtstreeks gekozen. Ze handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.
De gemeente kan zich laten vertegenwoordigen door één gemeenteraadslid. Tot de vertegenwoordiger(s) van de gemeente behoort steeds de schepen van cultuur van de gemeente Brasschaat.
Aan de raad wordt voorgesteld de schepen van cultuur namens de gemeente af te vaardigen in de algemene vergadering. Zij dient overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad te handelen.
De vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit 17 bestuurders. Artikel 11 van de statuten voorzien in een verdeling van de mandaten in de raad van bestuur:
• 9 bestuurders op voordracht van de gemeente, waaronder de schepen van cultuur van de gemeente Brasschaat.
• 3 afgevaardigden van de gemeentelijke cultuurraad, benoemd onder de effectieve leden;
• 1 afgevaardigde van de gemeentelijke jeugdraad, benoemd onder de effectieve leden;
• 1 afgevaardigde van de gemeentelijke seniorenraad, benoemd onder de effectieve leden;
• 3 afgevaardigden van de deskundigen of gebruikers, benoemd onder de effectieve leden
De gemeente moet de meerderheid van de leden van de raad van bestuur voordragen. Elke fractie heeft daarbij een gewaarborgde vertegenwoordiging. De leden van de raad van bestuur die de gemeenteraad voordraagt zijn van een verschillend geslacht. Ten hoogste 2/3 van deze door de gemeente voorgedragen bestuurders is van hetzelfde geslacht. De raad van bestuur wordt samengesteld conform de principes van de evenredige vertegenwoordiging.
Gelet op de statutaire bepalingen, wordt voorgesteld de bestuursmandaten, namens de gemeente, als volgt te verdelen:
• 6 bestuurders aangeduid op voordracht van de 6 fracties (1 per fractie).
• 3 mandaten, te verdelen volgens de evenredige vertegenwoordiging: 2 bijkomende mandaten voor N-VA en 1 bijkomend mandaat voor CD&V.
Juridisch kader
Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur.
Financiële gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Schepen van cultuur, mevrouw Carla Pantens wordt voorgedragen als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve.
Art.2.- Nagenoemde leden worden voorgedragen als bestuurder van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Programmering Cultuurcentrum Hemelhoeve:
• Namens de N-VA-fractie (3 mandaten): Carla Pantens, Karin Beyers en Walter Vermeulen
• Namens de CD&V-fractie (2 mandaten): Shana Claessens en Niels de Kort
• Namens de Vlaams Belang-fractie (1mandaat): Paul Demeyere
• namens de Brasschaat 2012-fractie (1mandaat): Rudi Pauwels
• namens de Open VLD-fractie (1mandaat): Francis Denys
• namens de PVDA-fractie (1mandaat): Paul Stuyck
32 Extern verzelfstandigd agentschap "vzw Sport Plus Brasschaat". Aanduiding bestuurders en vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
Op 23 juni 1988 werd overgegaan tot de stichting van de vzw Sport Plus Brasschaat met als doel het programmeren en organiseren van sportactiviteiten in het kader van het gemeentelijk sportcentrum.
Op 16 december 2013 werd de vzw Sport Plus omgevormd tot een extern verzelfstandigd agentschap “vzw Sport Plus Brasschaat”. De gemeente is lid van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.
Bij het begin van de nieuwe legislatuur moeten de gemeentelijke vertegenwoordigers in de EVA vzw worden aangeduid, met name voor de raad van bestuur en voor de algemene vergadering.
Inzake de algemene vergadering voorziet artikel 6 van de statuten van de vzw dat de algemene vergadering wordt samengesteld uit:
• de gemeente Brasschaat, die van rechtswege lid is van de algemene vergadering
• afgevaardigden van de Brasschaatse gemeentelijke sportraad;
• afgevaardigden van het Brasschaatse sportpromotieteam;
• deskundigen of gebruikers.
De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering worden door de gemeenteraad uit zijn leden rechtstreeks gekozen. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad. De vertegenwoordiging van de gemeente kan ook volstaan door één gemeenteraadslid aan te duiden. Tot de vertegenwoordiger(s) van de gemeente behoort steeds de schepen van sport van de gemeente Brasschaat.
Aan de raad wordt voorgesteld Adinda Van Gerven, schepen van sport, namens de gemeente af te vaardigen in de algemene vergadering. Zij dient te handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.
Inzake de raad van bestuur bepaalt het decreet lokaal bestuur dat de gemeente altijd een meerderheid van de leden van de raad van bestuur moet voordragen. De voordracht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging. De leden van de raad van bestuur die de gemeenteraad voordraagt zijn van een verschillend geslacht.
Artikel 11 van de statuten van de vzw voorziet verder dat de vereniging wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit zeventien bestuurders, verdeeld als volgt:
• 9 bestuurders op voordracht van de gemeente, waaronder de schepen van sport van de gemeente Brasschaat. Die voordracht waarborgt elke fractie een vertegenwoordiging. Ten hoogste 2/3 van deze door de gemeente voorgedragen bestuurders is van hetzelfde geslacht. De raad van bestuur wordt samengesteld conform de principes van de evenredige vertegenwoordiging.
• 7 afgevaardigden van de gemeentelijke sportraad, benoemd onder de effectieve leden;
• 1 afgevaardigde van het sportpromotieteam, benoemd onder de effectieve leden;
De bestuurders op voordracht van de gemeente worden , conform de vereisten van de het decreet lokaal bestuur, als volgt over de fracties in de gemeenteraad, verdeeld:
• N-VA: 3 mandaten
• CD&V: 2 mandaten
• Vlaams Belang: 1 mandaat
• Brasschaat 2012: 1 mandaat
• Open VLD: 1 mandaat
• PVDA: 1 mandaat.
Deze bestuurders moeten geen raadsleden zijn. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de 9 bestuurders uit de onderscheiden fracties in de gemeenteraad aan te duiden.
Juridisch kader
Artikel 246 van het decreet lokaal bestuur.
Artikel 6 en 11 van de statuten van de vzw.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Adinda Van Gerven, schepen van sport, wordt voorgedragen als vertegenwoordiger van de gemeente in de algemene vergadering van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat.
Art.2.- Nagenoemde leden worden voorgedragen voor de raad van bestuur van het extern verzelfstandigd agentschap vzw Sport Plus Brasschaat:
Namens de N-VA-fractie:
• Denis Fraeyman
• Dieter Heughebaert
• Bart Thys
Namens de CD&V-fractie:
• Jef Konings
• Bob Geysen
Namens de Vlaams Belang-fractie:
• Greet Verbert
Namens de Brasschaat 2012-fractie:
• Johan Caluwé
Namens de Open VLD-fractie:
• Steven De Nijs
Namens de PVDA-fractie:
• Ben Vermeulen
33 ILV Sportregio Antwerpse Kempen. Aanduiding vertegenwoordigers. - GOEDGEKEURD
Beslissing
Feiten en motivering
De gemeente is aangesloten bij de Interlokale vereniging Sportregio Antwerpse Kempen. De interlokale vereniging kent een beheerscomite. Bij het begin van de nieuwe legislatuur dient een nieuwe vertegenwoordiger vanuit elk van de deelnemende gemeenten aangeduid te worden.
Als vertegenwoordiger wordt de schepen van sport, Adinda Van Gerven en een plaatsvervanger voorgesteld. Het plaatsvervangend lid moet eveneens burgemeester, schepen of gemeenteraadslid zijn.
Juridisch kader
Art. 392 tot en met 395 van het decreet lokaal bestuur.
Art.6 van de samenwerkingsovereenkomst ILV Sportregio AK.
BESLUIT eenparig:
Art.1.- Adinda Van Gerven, schepen van sport, wordt aangeduid als vertegenwoordiger en Bart Thijs, raadslid wordt aangeduid als plaatsvervanger.
38 Voordracht kandidaat korpschef PZ Brasschaat. Goedkeuring. - GOEDGEKEURD
35 Punt toegevoegd op vraag van raadslid Eeman, namens PvdA, over de aanplakborden. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Rob Eeman leest dat het schepencollege op 25 maart besliste om geen gemeentelijke verkiezingsborden meer te plaatsen in de verschillende wijken voor de volgende verkiezingen. Dat gebeurde na een fractievoorzittersoverleg. Hij merkt op dat hij daar niet kon bijzijn en dat hij zich ook had verontschuldigd. De beslissing van het college wordt gemotiveerd door te stellen dat het niet verplicht is. Hij vraagt of het niet saai zou worden als de gemeente alleen wettelijke verplichtingen zou uitvoeren. Hij verwijst naar de kerstverlichting. Die is niet verplicht. De gemeente is evenmin verplicht om op de Vlaamse feestdag de hele Bredabaan vol te hangen met Vlaamse leeuwenvlaggen. Of het al dan niet verplicht is, vindt hij dus geen argument voor deze beslissing.
Hij leest in het verslag ook dat de borden nog een keer kunnen gebruikt worden, ondanks de slijtage. Hij vraagt waarom men ze dan niet meer plaatst. Hij vindt dit dubieus. Hij stelt voor om de borden toch te plaatsen en daarna na te denken over de toekomst ervan, bijvoorbeeld een reparatie, of een alternatieve oplossingen. Met wat geluk zorgt burgemeester Jambon er voor dat de volgende regering 5 jaar op de been blijft. Het bestuur heeft dan vijf jaar de tijd voor de volgende Vlaamse of federale verkiezingen. Hij merkt hierbij op dat de raad het schepencollege niet kan laten vallen, dus voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen heeft men vijfenhalf jaar tijd.
Men kan argumenteren dat de kostprijs te hoog is. Het bestuur neemt het financieel plaatje evenwel niet altijd als doorslaggevende factor neemt zijn beslissingen. Hij verwijst opnieuw naar de kerstverlichting en Vlaamse leeuwenvlaggen. In deze vindt hij het niet van belang of hij achter deze initiatieven staat. Hij vraagt of men voor deze initiatieven een gedetailleerde rekening kan maken, van werkuren, het afbreken, opbouwen, stockeren en herstellen van de vlaggen.
Het college heeft terecht vastgesteld dat niet alle partijen gebruik maken van de borden. Hij merkt op dat mocht men de partijen vragen wie er gebruik van wil maken, men er zo voor zou kunnen zorgen dat er minder of kleinere borden komen.
De argumenten die het schepencollege vindt PVDA dubieus. Deze beslissing is de afschaffing van het democratisch instrument om te afficheren en de bevolking te informeren. Alle partijen krijgen evenveel plaats op deze borden. Dat staat lijnrecht tegenover de Barnum-campagnes van de grote partijen, waarmee ze de hele gemeente bedelven onder grote borden, affiches en mobilhomes. Hij merkt op dat de grote partijen hiervoor de financiële middelen hebben, er zijn immers grote dotaties voor grote partijen… maar de kleintjes krijgen weinig.
Hij merkt op dat men tuinborden op privaat domein mag plaatsen. Hij merkt dat ook, bijvoorbeeld in de Leopoldslei, waar het al Vlaamse feestdag lijkt te zijn. Laat PVDA nu juist een partij zijn waarvan de leden en sympathisanten minder vaak over een voortuin beschikken. Hij merkt op dat er een tijd was dat de huidige grote partijen zelf nog zeurden over een kiesdrempel van 5 procent en net daardoor gebruik maakten van kartelvorming.
Hij vraagt wat de motivatie is om de borden niet meer te plaatsen, vooral omdat ze nog één keer kunnen gebruikt worden. Hij vraagt het bestuur terug te komen op deze beslissing.
Raadslid Hoegaerts verwijst ook naar het fractievoorzittersoverleg. Hij merkt op dat dit niet het gepaste gremium is om die beslissing te nemen. Hij betreurt de werkwijze. Openbare verkiezingsborden zijn de manier om alle partijen op een gelijke manier aan bod te laten komen. Als de borden versleten zijn, dan had men die al lang kunnen vervangen.
Hij merkt op dat er hierover in het verleden goede afspraken bestonden. De gemeente moet deze borden niet per se zelf onderhouden. Het bestuur moet ze wel voorzien. Iedere politiek partij zou de borden zelf kunnen beplakken en onderhouden, elk voor het eigen deel. Hij merkt op dat N-VA in andere gemeentes wel pleit voor het behoud van verkiezingsborden, terwijl ze deze hier gaat afschaffen. Men benadeelt hiermee de kleine partijen.
Voorzitter Versompel merkt op dat het college hem gevraagd had met de fractievoorzitters te overleggen over het gebruik van de verkiezingsborden. Dat heeft hij gedaan. Er werden argumenten meegegeven: de kosten, het uitzicht, de manuren. Dat zijn de argumenten om de borden niet meer te gebruiken.
Tijdens dat fractievoorzittersoverleg toonden alle aanwezigen begrip voor de overwegingen van het college. Het klopt dat er twee partijen afwezig waren, maar de vier andere fracties waren er wel. Er was geen stemming nodig. Hij heeft het standpunt van dat fractievoorzittersoverleg meegedeeld aan het college. Het is uiteraard niet de bedoeling om mensen uit te sluiten. Het college heeft hierover beslist en is daartoe ook bevoegd. Hij vindt het jammer dat nu blijkt dat niet iedereen de beslissing ondersteunt, maar hij meent dat men het hem niet kan verwijten dat men niet aanwezig was op het aangekondigde overleg.
Raadslid Eeman merkt op dat de beslissing is genomen door het schepencollege. Hij merkt op dat niet alle partijen gehoord zijn en dus niet de kans kregen om een advies te geven. Er was geen agenda noch een verslag van de overleg. PVDA was niet op de hoogte van het gene men heeft besproken en kwam beslissing pas te weten via de notulen van het schepencollege. Hij merkt op dat het fractievoorzittersoverleg geen adviesorgaan is en dat beslissing volledig bij het schepencollege ligt. Voorts is het de taak van de voorzitter om hier een consensus te zoeken tussen alle partijen. De geformuleerde redenering is niet correct.
Raadslid Hoegaerts stelt dat het fractievoorzittersoverleg een informeel overleg is. Hij betreurt de beslissing van het college. Hij merkt op dat er toch verplichte aanplakkingen zijn in functie van de verkiezingen. Hij ziet dan ook de meerkost niet van die enkele borden.
Burgemeester Jambon antwoordt dat de lijsten enkel aangeplakt moeten worden aan het gemeentehuis. Omdat er toch verkiezingsborden stonden, werden die in het verleden ook op die borden geplakt. Maar dat is dus niet verplicht.
Hij merkt op dat dit een leerpunt kan zijn. Het overleg met de fractieleiders is belangrijk. Het college kreeg het bericht dat de aanwezige fractieleiders hebben ingestemd met de voorgestelde beslissing. Persoonlijk gelooft hij niet dat de verkiezingsborden één stem doen verschuiven, hij vindt het een lelijk gegeven dat het straatbeeld niet ten goede komt. Het college heeft een beslissing genomen en zal daar niet op terug komen.
Beslissing
Neemt kennis van de vraag van raadslid Eeman over de aanplakborden.
36 Punt toegevoegd op vraag van raadslid Van der Schoepen, namens Vlaams Belang, over de aankondigingen in de Brasschaatse Film. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Van der Schoepen merkt op dat er sinds geruime tijd geen aankondigingen meer verschijnen in de Brasschaats film van huwelijken, geboorten of echtscheidingen. Vooral senioren maken hem er op attent dat dit voor hen onpraktisch is. Zij die niet met internet en sociale media vertrouwd zijn konden in het verleden zo toch nog op de hoogte blijven van het overlijden van verre vrienden en kennissen. In het verleden was het ook steeds de gemeente die de Brasschaatse film wekelijks op de hoogte stelde van de geboorten, huwelijken en overledenen. Hij vraagt om toelichting.
Schepen Ven antwoordt dat ze deze vraag nog heeft ontvangen. Ze vindt het zelf ook jammer. Ze heeft dit nagevraagd, het probleem heeft te maken met de privacy-reglementering. Men kan dergelijke gegevens enkel plaatsen met toestemming van de betrokkene. Ze merkt op dat in een geval van overlijden de dienst Burgerzaken eerst de toestemming zou moeten vragen van alle erfgenamen. Niet is niet mogelijk. Ook huwelijken en geboorten kennen praktische moeilijkheden. Ze merkt op dat in sommige gemeenten de inwoners zelf initiatief kunnen nemen om een bepaalde gebeurtenis kenbaar te maken. Dat voorbeeld werd ook doorgegeven aan de Brasschaatse film.
Burgmeester Jambon vult aan dat de diensten ook standaard een formulier of infobrief zouden kunnen meegeven om de publicatiemogelijkheid in de Brasschaatse film kenbaar te maken.
Raadslid Van Mechelen doet ook de suggestie dat men kan verwijzen naar de publicaties van begrafenisondernemers.
Beslissing
Neemt kennis van de vraag van raadslid Van der Schoepen over de aankondiging van huwelijken, geboorten of overlijdens in de Brasschaatse Film.
37 Toegevoegd punt op vraag van raadslid Broos, namens Brasschaat 2012, over het openbaar onderzoek in verband met nv Revabo. - KENNISGENOMEN
Zittingsverslag
Raadslid Broos merkt op dat er opnieuw een openbaar onderzoek wordt gehouden voor nv Revabo. De gemeenteraad heeft op 27 augustus 2018 nochtans unaniem een duidelijk standpunt ingenomen. Hij schetst even de krachtlijn van het advies van de gemeenteraad én het college. De essentie van het advies luidt dat er enkel toelating gegeven wordt voor de zandwinning en voor grondopslag, met name de ontginningsactiviteiten en dit tot uiterlijk eind december 2021, of tot een vroegere uitputting van de zandvoorraad. Daarom stelt hij voor dat de gemeenteraadsleden het advies van de gemeenteraad van 27 augustus 2018 aan het college bevestigt.
Het dossier van het nieuwe openbaar onderzoek vermeldt opnieuw het gebruik van een zeefinstallatie. Er worden dus andere gronden aangevoerd. Dit is in strijd met de beslissing van het Grondwettelijk hof van 19 juli 2018, waarbij wordt gesteld dat er geen andere activiteiten mogen plaatsvinden dan zandwinning. De zeefinstallatie kan dus niet vergund worden. Hij vraagt ook in deze om de expliciete bevestiging van de beslissing van de gemeenteraad van 27 augustus 2018.
Tenslotte werd in het verleden verklaard dat de breekinstallatie ontmanteld zou worden. De toenmalige waarnemend burgemeester verklaarde zelfs dat deze werken al een aanvang hadden genomen en dat hij meende dat er een einddatum voorzien was. Op de plannen in het huidige openbaar onderzoek van de huidige
situatie staan deze machines echter nog opgesteld. Hij vraagt hoe het komt dat deze installatie nog niet ontmanteld is.
Schepen Van Honste antwoordt dat dit inderdaad een dossier is met een lange voorgeschiedenis van procedures. Het bestuur gaat met de nodige omzichtigheid te werk. De betoncentrale en de breekinstallatie zijn effectief weggenomen. Dat is vastgesteld door een deurwaarder. Ook een ambtenaar ging ter plaatse: er werd vastgesteld dat de installatie niet aanwezig is. Er is wel veel zand en grond.
Op 15 maart werd een omgevingsvergunning aangevraagd bij provincie. Het openbaar onderzoek loopt tot 30 april. Zowel het departement omgeving als het gemeentebestuur moeten een advies verlenen. Er wordt een toelating voor zandwinning gevraagd tot 2026. Uit de aanvraag blijkt dat er nog zo’n 250.000 kubieke meter te ontginnen zand is.
Maar dit is, en dat is heel duidelijk, een aflopend verhaal. De eindbestemming van de gronden is agrarisch gebied of bosgebied. Het bestuur hoopte dat de zandwinning een einde zou kennen in 2021 of vroeger, maar blijkbaar is dat, gelet op de voorraden, niet het geval.
Daarnaast is er aanvoer van gronden. Ze merkt op dat in de aanvraag wordt gemotiveerd dat deze aanvoer nodig is voor de opvulling van de zandwinningsput. Bij zandontginning ontstaat een te delven put, die om de eindbestemming te realiseren gedempt moet worden. Dat doet men via TOP-opslag. Dat zal er altijd zijn. De rubriek TOP wordt als volgt omschreven: “tussentijdse opslagplaats voor uitgegraven bodem die voldoet aan de bepalingen voor het gebruik van bodemmaterialen, vermeld in het Bodemdecreet van 27 oktober 2006 en het VLAREBO-besluit van 14 december 2007.
Dit zijn permanente inrichtingen, die langer dan 1 jaar in exploitatie zullen zijn, voor grondpartijen die er tijdelijk worden gestockeerd. Beperkte mechanische activiteiten, zoals het sorteren of zeven van uitgegraven bodem zijn begrepen in deze rubriek, en zijn niet vergunningsplichtig volgens rubriek 30. De mobiele zeefinstallatie moet dus niet apart worden aangevraagd.
Het bestuur zal daar omzichtig mee om gaan, met name bij het bepalen van het advies naar de voorwaarden. Ze merkt op dat de provincie bevoegd is.
Op één van de plannen van de bestaande toestand is de breker inderdaad nog aangeduid. Deze vindt men echter niet terug op de plannen van de aangevraagde toestand. Ook in de rubrieken wordt deze niet mee aangevraagd. Uit het verslag van de deurwaarder blijkt dat de betoncentrale en breker inclusief de funderingen werden verwijderd. Ze is er vorige week gepasseerd en toen was er geen breekinstallatie en geen betoncentrale te zien.
Het openbaar onderzoek loopt nog tot 30 april 2019. De diensten zullen een zeer omzichtig advies opstellen, rekening houdend met de eerdere uitspraken van het hof. Ze onderzoeken momenteel nog enkele mogelijke voorwaarden, die het realiseren van de eindbestemming moeten garanderen. Er wordt ook gekeken of er al gefaseerd kan gewerkt worden.
Raadslid Broos suggereert om bijvoorbeeld een vijver aan te leggen op een deel van de put. Op die manier moet die niet volledig gevuld worden en wordt de discussie over de TOP-opslag minder belangrijk. Verder merkt hij op dat er verschillende soorten TOP bestaan. Zo is er onder meer B-TOP en W-TOP. Hij merkt op dat B-TOP nog moet gezeefd worden, waarbij er dus meer aan- en afvoer is. Bij W-TOP is er enkel grond om de put te dempen. Er zijn daarbij veel minder bewegingen. Daar kan het bestuur bijvoorbeeld kijken naar de voorwaarden die men wil opgelegd zien.
Verder wordt er een vergunning gevraagd voor een nieuw perceel. Hij merkt op dat men de nabestemming van oude percelen al kan realiseren, met name als men daar de TOP-opslag weg laat. Hij pleit er alleszins voor om de voorwaarden zo streng mogelijk te maken. Verder vraagt hij om het advies van de gemeenteraad opnieuw op te nemen en over te maken aan de provincie.
Schepen Van Honste merkt op dat de voorstellen en opmerkingen best juridisch worden afgetoetst. Immers, men moet nagaan welke voorwaarden men kan koppelen. Ze herhaalt dat de provincie een beslissing zal nemen.
Raadslid Van der Schoepen vraagt waarmee de put zal gedempt worden. Welke voorwaarden zullen daar opgelegd worden. Hij vraagt of er een milieueffectenrapport moet worden opgemaakt en of dat rapport een van de voorwaarden is.
Schepen Van Honste merkt op dat de verschillende rubrieken worden onderzocht en zullen beoordeeld worden, het gaat onder meer over de mobiliteitsimpact, de biodiversiteit, het bodemreliëf, … al die zaken worden besproken.
Raadslid Hoegaerts merkt op dat de schrik hem om het hart slaat als hij hoort dat men opnieuw bouwpuin zal opslaan. Daar werd in het verleden al vaak naar verwezen. Er verdwijnen dingen die niet thuis horen in de bodem. Hij merkt op dat er veel werken zijn in de ruime omgeving van Antwerpen. De opslag van bouwpuin mag nooit dienen voor de nabestemming van de zandwinningsactiviteit.
Schepen Van Honste merkt op dat de opvulling moet voldoen aan voorwaarden, Doet men dat niet, dan krijgt men de verplichting tot bodemsanering. Daarop wordt toegezien door OVAM. Er zullen voorwaarden worden opgelegd. Er kan gekeken worden of men gefaseerd kan werken, met eventueel tussentijdse controles. Dat wordt onderzocht.
Raadslid Broos verwijst nogmaals naar het onderscheid tussen B-top en W-top. Het zeven, aan- en afvoeren van bouwpuin zou niet mogen plaatsvinden, gezien dat niets te maken heeft met de ontginningsactiviteit.
Schepen Van Honste herhaalt dat een zeefinstallatie niet moet worden aangevraagd. Dat zit al vervat in de vergunning voor TOP.
Raadslid Hoegaerts vraagt of de controle door externen zal gebeuren of dat de gemeente ook zelf kan toezien.
Schepen Van Honste antwoordt dat dit zal worden bekeken. De provincie verleend de vergunning, maar ze vermoedt dat de gemeente er wel op zal kunnen toezien.
Raadslid Broos vraagt of de foutieve beginsituatie in het openbaar onderzoek niet als argument kan dienen. Men insinueert dat er in het verleden een breekinstallatie kon staan. Dat klopt niet. Hij vraagt ofmen niet kan aanhalen dat men foutieve informatie aanlevert.
Schepen Van Honste antwoordt dat de breekinstallatie verder nergens vermeld wordt, maar dat het wel kan genoteerd worden.
Beslissing
Neemt kennis van de vraag van raadslid Broos over het openbaar onderzoek in verband met nv Revabo.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.